Négyszáz magyar milliárdjait vette meg az Erste

Vágólapra másolva!
A magyar Erste-csoport megvásárolta a BNP Paribas magyar privátbanki üzletágát. A felvásárlással 400 ügyfél összesen 60 milliárdos vagyona kerül át az osztrák kézben lévő bankcsoporthoz, amely szeretné, ha három éven belül félmillió, munkabérrel rendelkező magyar ügyfele lenne.
Vágólapra másolva!

"A BNP Paribas Wealth Management üzletágának átvételével az Erste érezhető mértékben megerősíti pozícióját a privátbanki piacon" - jelentette be Jelasity Radován, az Erste Bank vezérigazgatója sajtótájékoztatóján, miután az osztrák kézben lévő bank megvásárolta a francia tulajdonban lévő BNP Paribas privátbanki üzletágát.

60 milliárdos bővülés

Az akvízcióval a privátbanki piacon az Erste részesedése 9-ről 12 százalékra növekedik, négyszáz ügyfél összesen 60 milliárd forint értékű vagyonával pedig 210 milliárd forintra bővül az Erste által kezelt privátbanki kezelt vagyon. A lépés eredményeként összesen 2200 privátbanki ügyfele lesz az banknak, és 15 milliárd forint friss tőke is érkezik ezzel együtt.

A vezérigazgató hozzátette: jelenleg az üzletágban egy-egy ügyfélnek az átlagos vagyona 85 millió forint, és az Erstéhez 50 millió forintnál magasabb vagyonnal lehet bekerülni a privátbanki ügyfélkörbe. Radován Jelasity azt is elmondta, hogy az akvizíció csak a Gazdasági Versenyhivatal és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélye után léphet érvénybe, arra számít a vezérigazgató, hogy ez ősszel meg is történik.

Kállai András, az Erste privátbanki üzletágának vezetője azt mondta, hogy a becslések szerint Magyarországon jelenleg 20-30 ezer család rendelkezik 50 millió forintot meghaladó vagyonnal, nekik jellemzően két banknál van számlájuk, és 100-200 ezer család lehet, amelyeknek 10-50 millió forint közötti vagyona lehet. Kállai szerint jelentősebb növekedésre ezen a piacon nincs kilátás, arra van esély a jövőben is, hogy egy-egy bank ügyféltábora átkerüljön egy másik bankhoz.

Félmillió alkalmazottra hajtanak

A vezérigazgató beszélt az Erste Bank 2015-ig megvalósítandó stratégájáról is. Az egyik legfontosabb céljuk, hogy félmillióra növeljék az itteni bank (tehát nem a privátbanki üzletág) azon ügyfeleinek a számát, akik munkabérrel rendelkeznek. Ezzel a másfélszeresére nőne az ügyfélkör létszáma.

Az Erste szigorúbb kockázatkezeléssel működik majd a jövőben. Az Erste továbbá hozzáigazította a marzsokat a piaci szintekhez, ez pedig Jelasity szerint csökkentést jelent. Értékelése szeirnt az Erste lakástakarékpénztára jól indult, a tervek felett teljesít és a jövőben is bővülésre számítanak. A vállalati szektorban a kisebb vállakozások körében a 200 millió forint árbevétel alatti, jellemzően mezőgazadaságban érdekelt társaságok köréből szeretnének újabb ügyfeleket szerezni.