Kormányközeli cégek kaszálnak az uniós hiteleken

Vágólapra másolva!
Százmilliós üzletet jelenthet több fideszes politikusnak és számos kormányközeli vállalkozónak az Új Széchenyi-terv mikrovállalkozásoknak szóló programja. Többek között Papcsák Ferenc és Széles Gábor nevével fémjelzett cégek járhatnak jól - írja a Figyelő.hu.
Vágólapra másolva!

A pályázó vállalkozók csak hitelközvetítőkön keresztül juthatnak az Új Széchenyi-terv 85 százalékban uniós forrásból finanszírozott támogatásaihoz, ezeknek a cégeknek pedig majdnem a fele kormánypárti kötődésű. Biztos és jó üzletet jelent nekik a hitelközvetítés - írja a portál.

A hitelközvetítők haszna a megszerzett és a továbbkölcsönzött pénz kamatkülönbözetéből keletkezik, igaz, ők viselik a hitelek kockázatát is. 2013-ig összesen 30 milliárd forintnyi hitel sorsáról dönthetnek, a náluk maradó haszon a Figyelő.hu számítása szerint évente nagyjából kétmilliárd forint lehet, és ehhez jön még a pályázatonként 50 ezer forint tranzakciós díj.

A közvetítők közül a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (KVA) elnöke Papcsák Ferenc fideszes országgyűlési képviselő, korábbi elszámoltatási biztos, a Mifin Mikrofinanszírozói Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tisztségviselője pedig Braun Márton fideszes országgyűlési képviselő. A legnagyobb hitelközvetítők közé tartozik még az egyaránt Széles Gábor érdekeltségébe tartozó Komplex-Faktor és az Első Hitelkapu Pénzügyi Zrt.