27 milliós bírság a becsődölt takarék vezetőinek

Vágólapra másolva!
A nyár elején csődbe ment soltvadkerti takarékszövetkezet öt vezetőjére összesen 27 millió forintos bírságot szabott ki a PSZÁF. A betétbiztosítási alap a csőd miatt 32 milliárd forintot fizetett ki.
Vágólapra másolva!

A PSZÁF 27 millió forintos bírságot szabott ki a nyár elején becsődölt Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet volt vezetőire - írja a szerdai Napi Gazdaság. A felügyelet I. Tibornét, a takarékszövetkezet volt ügyvezető igazgatóját 3 millió, T. Józsefné volt pénzügyi és számviteli ügyvezetőt 4 millió, Ó.-K. Gábort, a takarék volt üzletági ügyvezetőjét és P. András volt felügyelőbizottsági elnököt 5-5 millió, míg H. Béla volt igazgatósági elnököt 10 millió forintos bírsággal sújtotta.

Az indoklás szerint a felügyelet a pénzügyi intézmény vezető állású személyeinek felelősségére vonatkozó jogszabályi előírások súlyos megsértése és a PSZÁF tavaly július 28-án, a takarék tőkehelyzetének rendezésére vonatkozó határozatának semmibevétele miatt szabta ki.

Közben nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt indított eljárást a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnél a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság május 24-én, de az eljárást június 1-je óta a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja, miután kiderült, hogy az Air Control Hungary Találmány- és Szabadalomhasznosító Zrt. nevű, a takarékszövetkezettel azonos címen működő, Seychelle-szigeteken bejegyzett Insy Inc. által alapított, ma panamai hátterű cégben H. Béla mellett más soltvadkerti vezetők is tagok voltak - a cég árbevétel nélkül 910 millió forintnyi tőke felett diszponált. A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 17 ezer ügyfelének csaknem 32 milliárd forintnyi beragadt betétet fizetett ki az Országos Betétbiztosítási Alap.