Zuhan, mint a kő a pénzmosással vádolt brit nagybank részvényének ára

Vágólapra másolva!
Már a londoni értéktőzsde kinyitása előtt, a nyitás előtti kereskedésben 16 százalékot esett, aztán a kereskedés során még további 8 százalékkal csökkent a Standard Chartered bank részvényének ára, mert a New York-i pénzügyi felügyelet Iránnal való összejátszással és pénzmosásban való közreműködéssel vádolta meg a bankot.
Vágólapra másolva!

Összeomlásszerű zuhanásba kezdett az egyik brit nagybank, a Standard Chartered (StanChart) részvényárfolyama kedden a Londoni Értéktőzsdén (LSE), miután New York állam pénzügyi szolgáltatási felügyelete előző esti közleményében több százmilliárd dollárnyi illegális iráni tranzakcióval vádolta meg a bankcsoportot.

A StanChart részvénye az LSE kedd délelőtti forgalmában csaknem 16 százalékot zuhant az előző esti záróhoz képest, annak ellenére, hogy a bankvezetés kedden, még a londoni nyitás előtt erőteljesen cáfolta az amerikai hatóság közleményében foglaltakat. A nyitás után még további 8 százalékkal került lejjebb az ár, vagyis egy nap alatt értékének lényegében a negyedét elvesztette a bank.

A New York-i pénzügyi felügyelet szerint a londoni központú bankcsoport 2001 és 2010 között 60 ezer pénzügyi tranzakciót bonyolított le iráni ügyfelekkel az amerikai szankciók megsértésével, összesen 250 milliárd dollár értékben. Ezekből az ügyletekből több százmillió dollárnyi díjra tett szert. A New York-i felügyelet akár meg is vonhatja a Standard Chartered működési engedélyét az államban, ugyanis, mint írja a Portfolio.hu, a bank "szélhámos" módon működött köre az iráni kormánnyal. A bank állítólag iráni ügyfelei (köztük az iráni jegybank, az állami Bank Saderat és Bank Melli) számára New York-i egységén keresztül végzett tranzakciókat annak ellenére, hogy ezek az intézmények amerikai szankciók alatt állnak.

Irán mellett a gyanú szerint többek között Líbiával és Szudánnal is üzletelt a bank.

A StanChartnak hetven országban van leánybankja, a központ Nagy-Britanniában van.