A meleg elvitte a kukoricatermés közel felét

Vágólapra másolva!
A Magosz szerint az idei kukoricatermés majdnem 40 százaléka megsemmisült a nagy meleg és rendkívül száraz időjárás miatt, a veszteség pedig nemzetgazdasági szinten meghaladhatja a 200 milliárd forintot. A szövetség a kormánytól vár segítséget.
Vágólapra másolva!

Az idei kukoricatermés majdnem 40 százaléka megsemmisült a nagy meleg, különösen az utóbbi hét rendkívül száraz időjárása miatt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) becslései szerint. Főként a Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Borsod megyei kukoricatáblákat károsította az aszály. Jakab István, a szövetség elnöke szerint a veszteség nemzetgazdasági szinten meghaladhatja a 200 milliárd forintot.

A Magosz azt javasolja a gazdáknak, hogy az aszálykárok bejelentését időben tegyék meg a falugazdászoknál, akiknél minden ehhez szükséges nyomtatvány rendelkezésre áll. Az agrár kárenyhítési rendszer keretében 8 milliárd forint van erre a célra.

Jakab István elmondása szerint 2003 óta a legnagyobb aszály az idei, amely nemcsak a növénytermesztőknek, hanem a magas takarmányárakon keresztül az állattenyésztőknek is kárt okoz. A hőség miatt csökkent a szarvasmarhák tejtermelése, a baromfinál, sertésnél csökkent a súlygyarapodás, nőtt az elhullás - magyarázta.

A Magosz szerint a termelők saját erőből nem tudják megoldani ezeket a problémákat, így átfogó kormányzati intézkedéseket várnak a tenyészállat állomány megtartása érdekében. Jakab István szerint elsősorban jelentős pénzügyi forrást nem igénylő intézkedéseket várnak a kormányzattól. Példaként említette a termelők megfelelő informálását, és olyan piaci intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően a termelők megfelelő árakat kaphatnak.

Azt is javasolják, hogy gyorsított, egyszerűsített eljárással, megfelelő állami garanciával jussanak hozzá a hitelhez a gazdák. Jakab szerint olyan központi takarmánybázist kellene létrehozni, amelyben felerősödik a jelenlegi állami cégek tevékenysége. Véleménye szerint segítene a gazdáknak az is, ha előrehoznák az állatjóléti támogatások kifizetését, és - az Európai Unióval való egyeztetések után - emelnék azok összegét.