139 milliót keres az államnak egy revizor

Vágólapra másolva!
124 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel, 9 milliárd forint jogosulatlan visszaigénylését akadályozta meg, és csaknem 400 bűncselekményre bukkant a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a fővárosban és Pest megyében az idei első félévben.
Vágólapra másolva!

Az év első felében 46 ezer ellenőrzést tartottak a fővárosi és Pest megyei adóigazgatóságok, ezek során 124 milliárd forintnyi adócsalásra bukkantak. Egy évvel korábban ez a szám 93,3 milliárd forint volt - derül ki a NAV hétfői közleményéből.

Az adó-visszaigénylések előtti kiutalások jogosságát több mint háromezer esetben vizsgálták az ellenőrök, itt 9 milliárd forint visszautalását akadályozták meg. A jogosulatlan visszaigénylések 93 százaléka az általános forgalmi adót érintette. Az utólagos adóellenőrzések kétharmadánál a 2009-2011. évekre benyújtott bevallásokban közölt adatoknak járt utána az adóhatóság.

Az év első felében közel 17 ezer helyszíni ellenőrzésen vizsgálta a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága a fővárosi és Pest megyei vállalkozások adózási fegyelmét. A pénzügyőrökkel és járőrökkel kiegészült revizori csoportok a bizonylatadási kötelezettséget, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az áruk eredetét, a pénztárgépek üzemeltetését, továbbá a jövedéki termékekre vonatkozó szabályok betartását, valamint az adójegy, zárjegy meglétét is ellenőrizték.

A főigazgatóság az elmúlt félévben közel 8,5 milliárd forint elkövetési értékben 200 büntetőfeljelentést tett, továbbá mintegy ötszáz esetben élt a jogszabály által nyújtott új lehetőséggel: már a bűncselekmény gyanújának felmerülésekor jelzéssel fordult a nyomozóhatóságok felé. A büntetőfeljelentések 400 újonnan felmerült bűncselekmény feltárására irányultak, amelyek többsége adócsalás.