Meredeken esik a magyar csődkockázat is

Vágólapra másolva!
Folytatódott hétfőn a magyar és az euróövezeti államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak múlt héten kezdődött meredek áresése a londoni piacon, ahol a magyar törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusok árfolyama újabb idei mélypontjára süllyedt.
Vágólapra másolva!

A londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a CMA kimutatása szerint a magyar devizakötvény-kötelezettségek CDS-középárfolyamai 430 bázispont környékén mozogtak hétfőn, igen meredek, 24 bázispontos, 5,3 százalékos csökkenéssel a 454,4 bázispontos múlt pénteki záróhoz képest.

A hétfőre kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 430 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak törlesztéskockázat-biztosítást a londoni piacon, hozzávetőleg 24 ezer euróval olcsóbban, mint az előző hét végén. Hétfőn a forint is erősödött, az eurót idei csúcsán, jóval 276 forint alatt jegyezték a bankközi devizapiacon, a svájci frank árfolyama pedig 229 forint közelében is járt.

A magyar CDS-tranzakciók középárfolyama az idén először május elején süllyedt 500 bázispont alá, az idei év első kereskedési hetében pedig még 750 bázispont feletti rekordokon járt. A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak az állami vagy vállalati adóst.

A CMA hétfői kimutatása szerint jelentősen csökkentek az euróövezeti periféria legfontosabb gazdaságainak CDS-árazásai is. A ház délutáni összegzése szerint Olaszország ötéves államkötvényeinek CDS-középárfolyama hétfőn 458 bázispont körül mozgott a 475,8 bázispontos pénteki záró után. Spanyolország CDS-kontraktusai az 538,4-es múlt heti zárószintről 522 bázispontra süllyedtek a hétfői londoni forgalomban.

Elemzői vélemények szerint a piaci hangulatra továbbra is Mario Draghinak, az eurójegybank (EKB) elnökének az európeriféria feltételes megsegítéséről tett múlt heti kijelentései hatnak, bár egyes nagyvállalatok így sem tartják elég biztonságosnak Európát ahhoz, hogy készpénztartalékaikat európai bankokra bízzák.

A Royal Dutch Shell globális olajipari konglomerátum pénzügyi igazgatója, Simon Henry a hétfői Timesnak nyilatkozva például közölte, hogy a vállalatcsoport 15 milliárd dollárnyi készpénztartalék-hányadot Európán kívüli eszközökbe - köztük amerikai kincstárjegybe és amerikai bankszámlákra - csoportosít át, mert attól tart, hogy Európa - a valutauniós adósságválság miatt - túl kockázatos befektetési helyszín.

A Financial Times szintén hétfőn azt írta bennfentes forrásait idézve, hogy a legnagyobb amerikai bankcsoportok - köztük a JP Morgan Chase, a Bank of America, a Citigroup, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs - ugyancsak leépítették nettó kitettségüket a bajban lévő euróövezeti országokban, mivel arra készülnek, hogy valamelyik euróövezeti ország távozni kényszerül a valutaunióból.