Megduplázódott az árfolyamrögzítők száma

Vágólapra másolva!
Több mint húszezer devizahiteles kapcsolódott be az árfolyamrögzítés rendszerébe június végéig. A PSZÁF adatai szerint egy hónap alatt megduplázódott az árfolyamrögzítést választók száma, ami annak is köszönhető, hogy június elsejéig a bankok kizárólag a közszféra dolgozóinak kérelmét voltak kötelesek befogadni.
Vágólapra másolva!

Június végéig 20 361 gyűjtőszámlahitel-számlát nyitottak az árfolyamgáthoz csatlakozó ügyfeleknek a bankok, a rögzített törlesztési árfolyamú devizakölcsönök teljes állománya meghaladta a 182 milliárd forintot aktuális árfolyamon a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) honlapján közzétett összesítés szerint.

Az árfolyamrögzítés rendszerébe belépők elsöprő többsége, mintegy 94,2 százaléka svájcifrank-hiteles, még a hatszáz darabot sem éri el az euróhitelesek száma.

A törvény alapján a kibővített árfolyamgát április 1-jei hatálybalépése után a pénzintézetek kizárólag a közszféra dolgozóinak kérelmét voltak kötelesek befogadni, június 1-jétől a többi lakáshiteles kérelmét, szeptember elejétől pedig a szabad felhasználású devizakölcsönnel rendelkezőkét. Több bank azonban már május folyamán megnyitotta a lehetőséget a nem közszférában dolgozó lakáshitelesek előtt.

Az árfolyamrögzítés új rendszerébe azok léphetnek be, akik legfeljebb 20 millió forint összegű devizahitelt, vagy devizaalapú kölcsönt vettek fel. Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség. A bankok svájci franknál 180 forintos, eurónál 250 forintos, japán jennél pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak az árfolyamrögzítés ideje alatt.

A PSZÁF adatai szerint a gyűjtőszámlákon június végén 902 millió forint gyűlt össze. A devizakölcsön havi törlesztőrészletének árfolyamgát feletti részéből a kamatrészt elengedik, a hiteladósnak csak a tőkerészt kell megfizetnie a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint.

A Portfólió.hu korábbi becslése szerint mintegy 614 ezer olyan devizahiteles van Magyarországon, aki jogosult lehet az árfolyamrögzítésre, ami nagyjából 2800 milliárd forintnyi deviza-jelzáloghitelt jelent.