Fiatal gazdákra vár az unió pénze

Vágólapra másolva!
Augusztus közepéig pályázhatnak a 18-40 év közötti gazdák fejlesztési támogatásra. A pénzből elindíthatják agrárvállalkozásukat, és akár földvásárlásra is lehet fordítani a pénzt.
Vágólapra másolva!

Még csaknem két hétig, augusztus 16-ig lehet benyújtani pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetett, Fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatások elnevezésű programra.

"A pályázat amellett, hogy segíti az uniós források minél nagyobb mértékű lehívását, elősegítheti az agráriumban foglalkoztatottak számának növekedését, valamint a mezőgazdasággal foglalkozók átlagéletkorának csökkentését is" - mondta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

A támogatás keretösszege mintegy 4 milliárd forint, és a mezőgazdasági tevékenység megkezdéséhez vehető igénybe, a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra. Ez magában foglalja a termőföld-, illetve állatállomány-vásárlást, valamint a termelő tevékenységhez kapcsolódó mezőgazdasági vagyoni értékű jogok, gépek, épületek és készletek, egyéb tárgyi eszközök beszerzésének költségeit.

"A pályázat keretében azok a 18 és 40 éves kor közötti mezőgazdasági termelők kaphatnak egyszeri, vissza nem térítendő támogatást, akik most kezdenek gazdaságalapításba. A mostani kiírás azért is nagy jelentőségű, mert induló mezőgazdasági vállalkozások utoljára 2009-ben juthattak uniós forráshoz" - magyarázta Tresó István.

A program másik célja az agráriumban dolgozók elöregedési folyamatának visszafordítása. "Mivel a növénytermesztésben és állattenyésztésben foglalkoztatottak elöregedése mind uniós szinten, mind Magyarországon problémát jelent, így a kiírásban megjelölt korosztály támogatása összhangban van a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkorának csökkentésére irányuló uniós irányelvvel" - mondta az agrárszakértő.

A fiatalok mezőgazdasági tevékenységének támogatása hozzájárulhat az ágazatban foglalkoztatottak számának növekedéséhez is. "A legutóbbi KSH-statisztikák szerint az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest több mint húszezerrel növekedett az agráriumban foglalkoztatottak száma, így ez a tendencia a fiatalabb korosztály bevonásával tovább javulhat. Ennek jelentősége pedig nemcsak a mezőgazdaságban, de országos szinten is meghatározó lehet, hiszen ebben a korosztályban legmagasabb a munkanélküliek aránya" - mondta el Tresó István.