Washingtoni bombameglepetés erősítette a forintot

Vágólapra másolva!
A forint és az euró is erősödéssel zárta a hetet, döntően az amerikai munkaerőpiaci adatoknak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

Az euró/forint árfolyam péntek délután 276,5 közelében, 2011. szeptember eleje óta nem látott mélységben is járt, miután a washingtoni munkaügyi minisztérium bejelentette: júliusban 163 ezerrel nőtt az álláshelyek száma a nem mezőgazdasági szektorokban. A 100 ezres piaci várakozást messze meghaladó adat a kockázatos eszközök - köztük a részvények és a feltörekvő piaci devizák - számára kedvező hangulatot teremtett. Az S&P 500 index például 1,9 százalékkal emelkedett pénteken, és így annak ellenére zárta pluszban a hetet, hogy hétfőtől csütörtökig folyamatosan csökkent.

Erősödött az euró is: a közös pénz dollárral szembeni árfolyama 1,239 fölött is megfordult pénteken; ebben a magasságban utoljára július 5-én láttuk. Az első számú menekülődevizának tekintett dollár nem csupán az euróval, de a fejlett ipari államok devizáinak többségével szemben is gyengült; a Bloomberg korrelációs indexei szerint a dollár a hetet 0,7 százalékos gyengüléssel zárta. Az euró mutatója alig változott, a hét legjobb teljesítményét a svéd korona nyújtotta, 2 százalékos súlyozott erősödéssel.

Jegybanki csalódások

Az eurónak volt honnan erősödnie pénteken: az euró/dollár árfolyam csütörtökön 1,215-ig ereszkedett, miután Mario Draghi az Európai Központi Bank kamatdöntő ülését követően nem tett utalást tényleges nemkonvencionális monetáris beavatkozásra. A sajtótájékoztató nagy csalódást okozott, hiszen nem hangoztak el konkrét euróerősítő intézkedések, ehelyett a jegybankelnök újfent erősen bírálta az euróövezeti kormányokat - magyarázta Balogh Balázs, az XTB Magyarország devizaelemzője.

Ez a héten már a második jegybanki csalódás volt: szerdán Ben Bernanke Fed-elnök okozott negatív meglepetést azzal, hogy nem jelentett be konkrét intézkedéseket. A várakozások ugyanakkor maradtak: "A Fed-könnyítés továbbra is napirenden van - mondta a Bloombergnek Viloria, a Gain Capital Group devizastratégája -, az EKB körül pedig még sok a bizonytalanság. Mindezek alapján a szakember az euró gyengülésére számít. A piacon még ez a többségi álláspont, bár a hét végére valamelyest csökkent a különbség az euró gyengülésére, illetve az erősödésére fogadó kereskedők között.

A következő fordulópont Ben Bernanke beszéde lehet a jegybankárok Jackson Hole-i konferenciáján, augusztus végén. 2010-ben a Fed elnöke ezen a rendezvényen jelentette be az újabb eszközvásárlási programot. Az USA jegybankjának szerepét is betöltő Fed 2008 decembere és 2011 júniusa között - az úgynevezett mennyiségi lazítás keretében - összesen 2300 milliárd dollárt öntött a piacra különféle eszközök megvásárlásával.

Forintkilátások

Amennyiben az amerikai program folytatódik, és a szóbeli intervenciókat az EKB részéről is cselekvés követi, úgy a kockázatos eszközök erősödésére számíthatunk. A forint esetében ez azt jelentheti, hogy az euró árfolyam a tartósan 280 alatt maradhat. A svájci frankra vonatkozóan ez 230 körüli, vagy az alatti szinteket jelenthet. A svájci frank árfolyama pénteken már megközelítette a 230 forintot; 230 forintnál kevesebbet utoljára tavaly szeptember 8-án ért.