Jegybankelnöki szavakat cincálnak a befektetők

Vágólapra másolva!
Csalódtak, akik arra számítottak, hogy a Fed új eszközvásárlási programot jelent be kamatdöntő ülése végén, az euró kissé gyengült a dollárral, a forint pedig az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed még a 0-0,25 százalékos irányadó kamatsáv tartásának prognózisán sem változtatott: a magyar idő szerint szerda este kiadott közleményben - csakúgy, mint egy hónappal ezelőtt - az áll, hogy az alapkamat valószínűleg 2014 végéig marad a 2008 decembere óta változatlan, gyakorlatilag 0 szinten.

A mennyiségi lazítás - kötvényvásárlás, azaz jegybanki hitelezés - elmaradása kissé elrontotta a hangulatot, a New York-i tőzsde vezető indexei dél felé vették az irányt, a dollár pedig - amely a bórúból általában profitál - kissé erősödött az euróval szemben. Az euró/dollár árfolyam a Fed bejelentését követően néhány perc alatt 1,230-ról 1,222 közelébe süllyedt, de innen csütörtök reggelre kissé feljebb kapaszkodott, 8 órakor 1,225 magasságban születtek kötések a bankközi devizapiacon.

A forintra az amerikai hírek nem hatottak erőteljesen. Az euró árfolyama a bejelentést követő percekben kissé emelkedett - 280,25-ről 280,75-re -, és csütörtök reggelig ezen a szinten maradt. Augusztus 2-án az első kötések 280,7 környékén születtek, reggel 8 órakor egy euró 280,8 forintot ért a bankközi devizapiacon.

Nem kell pótkerék?

Akadtak elemzők, akik helyeselték a Fed döntését. Le kell venni a pótkereket a bicikliről, a gazdaságot hagyni kell, hogy a maga útján haladjon - mondta például Joe LaVorgna, a Deutsche Bank vezető közgazdásza a MarketWatch újságírójának. Hasonlóan vélekedett John Lonski, a Moody's Capital szakembere is, aki szerint a pénzügyi piacoknak egyelőre nincs szükségük külső támogatásra.

A Fed közleménye mindazonáltal leszögezi: a monetáris politikáról döntő Nyíltpiaci Bizottság figyelemmel követi a gazdasági és pénzügyi folyamatokat, és amennyiben szükséges, meghozza a megfelelő intézkedéseket. Az elemzők rámutattak: a sajtótájékoztatón használt "closely monitor" angol fordulat Bernanke elődje, Alan Greenspan elnöksége idején általában azt jelentette, hogy a jegybank még a következő ülés előtt lépni fog. A mostani megfogalmazás ráadásul kissé erősebb, mint az egy hónappal korábbi, amely szerint a Fed felkészült arra, hogy megtegye a szükséges lépéseket.

A várakozások szeptemberben várhatóan erősebbek lesznek. A Bloomberg által megkérdezett elemzőknek például csak 12 százaléka számított arra, hogy már augusztusban lép a Fed, és 48 százalékuk mondta azt, hogy erre szeptemberben kerül sor.

Ward McCarthy, a Jefferies közgazdásza szerint a jegybank készen áll arra, hogy meghúzza a ravaszt, amennyiben a munkaerőpiacon nem látszanak a fenntartható javulás jelei. Ebből a szempontból sokat nyomhat a latban az a pénteki adatsor, amelyet a washingtoni munkaügyi minisztérium tesz közzé, és amelyből kiderül, hogyan változott az álláshelyek száma a nem mezőgazdasági szektorokban az év hetedik hónapjában. A júniusi - csalódást keltő - 80 ezer után a piac 98 ezerre számít, ez azonban még kevés ahhoz, hogy a munkanélküliség ráta lefelé mozdulhasson a jelenlegi, 8,2 százalékos szintről.

Folytatás Londonban és Frankfurtban

Az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of England egyaránt csütörtökön tartja kamatdöntő ülését. Az irányadó rátát a várakozások szerint Londonban és Frankfurtban is változatlan szinten - 0,5, illetve 0,75 százalékon - hagyják, de az európai jegybankok esetében is inkább a monetáris politika egyéb eszközeire figyel majd a piac.

Mario Draghi a múlt heti kijelentése, miszerint az EKB mindent megtesz az euró védelmében, fokozta a várakozásokat. Draghi agresszív retorikáját figyelembe csak akkor nem lesz csalódás a piacon, ha az EKB konkrét intézkedéseket jelent be csütörtökön - hangsúlyozta Richard McGuire, a Rabobank International stratégája.