Most a nyugdíjakon spórolnak a görögök

Vágólapra másolva!
A következő két évben közel 12 milliárd euróval csökkentik Görögországban az állami kiadásokat, a megszorítások a nyugdíjrendszert is érintik. A miniszterelnök szerint csak így maradhatnak az eurózónában.
Vágólapra másolva!

Újabb megszorításokról állapodott meg a görög kormány, 2013-ban és 2014-ben összesen 11,5 milliárd eurót spórol meg a kormányzat a szerda este bejelentett tervek szerint - írja a brit BBC. A megállapodás azután született meg, hogy a kormány koalíciós partnerei belegyeztek abba, hogy ne azonnal kezdjen bele Görögország az eddig kapott mentőcsomagok újratárgyalásába.

A görög miniszterelnök Antonisz Szamarasz szerint először Görögországnak vissza kell nyernie a hitelezők bizalmát, mielőtt a mentőcsomagokról szeretne újra tárgyalásokat kezdeni. "A miniszterelnök szerint muszáj volt megtenni ezt a lépést, ahhoz hogy Görögország az eurózóna tagja maradhasson" - mondta a döntés hátteréről a görög pénzügyminiszter.

A döntést augusztusban fogadhatja el a görög parlament, mint mondták igyekeznek majd minimálisra csökkenteni a megszorítások szociális következményeit. A BBC szerint az új megszorítások elsősorban a nyugdíjakat és az állami segélyrendszert érinthetik.