Vágólapra másolva!
Törökországban és Azerbajdzsánban bocsátana ki magyar államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ - írja a Reuter. A lépés úttörő lenne, de az ÁKK szerint csak az IMF-tárgyalások lezárulta után jöhet szóba.
Vágólapra másolva!

Magyarország török és azeri pénzintézetekkel tárgyalt helyi valutában denominált magyar államkötvény-kibocsátásról - jelentette török illetékesekre hivatkozva csütörtökön a Reuters hírügynökség.

A hírrel kapcsolatban az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) az MTI-vel közölte: "a magyar állam az IMF/EU tárgyalások sikeres lezárása előtt nem tervezi külföldi devizában denominált állampapírok nyilvános kibocsátását".

A Reuters értesülése szerint egy nagy török brókercég kapott mandátumot a kibocsátás lebonyolítására. A török tőkepiaci felügyelet megerősítette, hogy az illetékes tőzsdei és állami szervek dolgoznak a magyar kibocsátás szabályzatán.

Közelmúltban magyar hivatalos személyek látogatást tettek Törökországban és már akkor megemlítették egy lírakötvény kibocsátásnak lehetőségét. Ez mind a bankok, mind a hatóságok számára teljesen új feladatot jelent, de a kezdeti megbeszélések bíztatóak - mondta egy török bankár.

"Minthogy ez az első ilyen kibocsátás, bele fog telni némi időbe a lebonyolítása" - mondta. "Ez lehet az első lépés a felé, hogy Isztambul pénzügyi központtá váljon. A kibocsátás talán nem lesz nagy, de az első lesz, és megnyitja az utat más országok előtt is" - tette hozzá a bankár.

Az ÁKK az MTI megkeresésére azt is közölte: a kormány által meghirdetett keleti nyitás jegyében az ÁKK a forrásbevonási lehetőségeket vizsgál több olyan állampapír-piac esetében is, ahol eddig még nem szerepelt kibocsátóként. A lehetséges új piacok vizsgálata azonban még csak az adott piacon kialakult feltételek feltárási fázisában tart, ezért az ÁKK az adott témában semmiféle konkrét információval nem tud szolgálni.