Hét százalék alatt maradt a magyar hozam

Vágólapra másolva!
Bár a két héttel ezelőttinél valamivel magasabb, de 7 százaléknál alacsonyabb kamattal vitték el a magyar kincstárjegyeket a befektetők.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ 45 milliárd forint értékben kínált fel 12 hónapos kincstárjegyeket a befektetőknek, akik visszafogott érdeklődést mutattak. Ezt jelzi, hogy 77 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot, szemben a két héttel ezelőtti aukcióval, amikor a szintén 45 millárdos csomagra több mint 100 milliárdos ajánlatot tettek.

Az ÁKK azért 6,98 százalékos átlaghozam mellett eladta a tervezett mennyiséget. Ez megegyezik a szerdai piaci hozammal, a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest azonban 5 bázispontos növekedést jelent.

A hozam azt mutatja meg, hogy a befektetők mekkora kamat mellett hajlandóak finanszírozni az országot. A hozam emelkedése esetén drágább lesz a hitelfelvétel, azaz a piaci szerpelők kockázatosabbnak tartják az adott országot, a hozamcsökkenés pedig a növekvő bizalom jele. Az mostani, előző aukcióhoz képest bekövetkezett 5 bázispontos csökkenés nem jelent számottevő emelkedést.

A 12 hónapos kincstárjegyek hozama a két héttel ezelőtti aukción került a lélektani szintnek tartott 7 százalékos határ alá, az idén ennél alacsonyabb hozamszintre nem volt példa. Legutóbb tavaly novemberben sikerült 7 százalék alatti hozam mellett eladni a 12 hónapos papírokat.