Rákaptak a németek a magyar gabonára

Vágólapra másolva!
Bővült a külkereskedelmi forgalom májusban, első sorban az élelmiszerek forgalma nőtt meg. A gabonafélékből a németek és hollandok vásároltak sokat, gázból viszont a magyarok vettek többet.
Vágólapra másolva!

2012 első öt hónapjában a kivitel 1,5, a behozatal 0,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi mérleg többletet mutatott, 832 milliárd forint értékben, de ez 44 milliárd forinttal kisebb, mint 2011 azonos időszakában.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint májusban megállt a gépek és szállítóeszközök forgalmának december óta tartó csökkenése. Ezzel együtt az első öt hónap mérlege negatív, ebben a termékcsoportban a kivitel 4,3, a behozatal 2,3 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,3, az importé 1,2 százalékkal növekedett. Ezen belül is két számjegyű volt a bővülés a nagy súlyt képviselő gabona és gabonakészítmények exportjában. Kiemelkedő volt a május, amikor másfélszeresére nőtt az export, főleg a holland és német megrendelések miatt.

Az energiahordozók behozatala alig változott, ugyanakkor a kategórián belül ellentétes mozgást lehetett látni. A természetes és mesterséges gázok behozatala 5,3 százalékkal bővült, a kőolajé viszont azonos mértékben csökkent. A KSH szerint ugyanakkor az energiahordozók ára 25 százalékkal nőtt egy év alatt.