Törik a szabolcsi dohányt

2012.08.01. 12:10

A dohánytermés nem alakult rosszul az idén, a főként szabolcsi területeken lévő földek törése most kezdődik - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke szerdán az MTI-vel.

Megkezdődött a dohány törése, a gazdálkodók hektáronként 1,6-1,7 tonnás átlagtermésre számítanak, alig kevesebbre a tavalyi 1,8 tonnánál a 4800 hektáros vetésterületről - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke szerdán az MTI-vel.

Bényei Illés hozzátette: tavaly összesen több mint 9000 tonna dohánylevelet törtek le és értékesítettek a mezőgazdasági termelők.

A dohánytermelésre hasznosított mezgazdasági terület 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében fekszik. A dohány betakarítását nagyrész kézzel végezik, a munkálatok így jelentősen hozzájárulnak a foglalkoztatottság javításához a megyében, ahol nagy a munkanélküliség, jelenleg is 50 ezernél több a nyilvántartott álláskeresők száma.

A MADOSZ elnöke, Bényei Illés elmondta, hogy a betakarításra váró dohányültetvények állapota vegyes képet mutat. A június-júliusi csapadékhiányos időjárás és az egy hónapig tartó 30 fok feletti kánikulai meleg megviselte a növényeket.

A száraz, helyenként aszályos időjárás kényszeréretté tette a növény alsó leveleit, rontotta a minőséget - magyarázta. Különösen a Bács-Kiskun és a Csongrád megyei dohányföldeken okozott óriási károkat az aszály. Megemlítette, hogy jégverés is érte a dohánytáblákat,  de szerencsére döntően a növények korai stádiumában, így átvészelték a károsodást.

A dohányfelvásárlási szezont augusztus második felében a szolnoki dohányfermentáló indítja, míg a nyíregyházi dohánygyár szeptember elején kezdi meg a betakarított Virginia fajtájú dohánylevelek átvételét. A Burley fajta felvásárlásának időpontja novemberben és decemberben lesz.