A hitelein szorong a magyarok negyede

Vágólapra másolva!
Adóssága miatt aggódik minden negyedik magyar, ha a következő fél év problémáira tekint - derül ki egy globális kutatásból. A vizsgált 56 országban sehol sem nyomasztott ilyen sok embert a hitel, másutt inkább a munkájukat féltik.
Vágólapra másolva!

Adóssága miatt aggódik minden negyedik magyar - derül ki a Nielsen közvélemény-kutató online felméréséből. A májusi kutatás során magyarok 26 százaléka jelölte meg az adósságot első helyen arra a kérdésre, hogy mi okozza számára a legnagyobb gondot a következő hat hónapban.

A májusban végzett globális felmérés során vizsgált 56 ország közül sehol máshol sem volt ilyen magas ez az arány, ráadásul a magyarok toronymagasan vezetnek. A soron következő írek és kolumbiaiak 16-16 százalékát aggasztja első helyen a hitel. A vizsgált országokban átlagosan hatszázalékos volt ez az arány, az európai országok átlaga 9 százalékos volt.

Az adósság után a munkahely biztonságát és a gazdaság helyzetét a magyar válaszadók 14-14 százaléka nevezte leginkább aggasztónak, a háztartási energia árának növekedése miatt 10, a gyerekek taníttatása és boldogulása miatt 8, az élelmiszerárak növekedése, egészség, valamint munka és magánélet egyensúlya miatt 5-5 százalékunk aggódik első helyen. Az üzemanyag drágulását 2 százalék említette mint a következő fél év legfőbb problémáját.

A magyarok az első negyedévi felmérés során még a munkahelyek biztonságát és a gazdaság helyzetét említették első helyen 19-19 százalékkal, az adósságot akkor még csak 15 százalék sorolta ide.

A vizsgált huszonnyolc európai országban a legtöbben - átlagosan az emberek 15 százaléka - a munkahelyek biztonsága miatt aggódik leginkább. Ezt sorrendben a gazdasági helyzet, a háztartási energia növekvő ára, az egészség, továbbá az adósság, majd a gyerekek taníttatása és boldogulása követi.

A spanyolokat, a görögöket (32-32 százalék), valamint az olaszokat (26 százalék) elsősorban a munkahelyük aggasztja - derül ki az Nielsen felmérésének [origo]-hoz is eljuttatott eredményeiből.

Az online kutatás során Európa, Ázsia, Óceánia, Észak- és Dél-Amerika, Közép-Kelet, valamint Afrika 56 országban 28 ezer embert kérdeztek a közvélemény-kutatók.