Drágább lesz a kenyér

Vágólapra másolva!
Szerdán 18-20 forinttal emelkedett a liszt kilogrammonkénti ára, szeptemberben pedig újabb áremelkedés várható, ezért valószínűleg a kenyér ára is jelentősen emelkedik.
Vágólapra másolva!

A liszt ára augusztus 1-től kilogrammonként 18-20 forinttal emelkedett az aratást megelőző időszakhoz képest, ezért a kenyér ára is várhatóan emelkedik - közölte a Magyar Pékszövetség szerdán. Az aratást megelőzően a liszt átlag ára 72-74 forint volt kilogrammonként.

Figyelemmel arra, hogy a sütőipari vállalkozások különböző piaci körülmények között gazdálkodnak, ezért augusztus és szeptember hónapban eltérő mértékű (konkrétan nem pontosított), de jelentős átadási áremelkedést prognosztizálnak - áll a közleményben.

A szakmai szervezet hozzáteszi: a búza felvásárlási ára - a bel- és a külföldi termés jelentős csökkenése miatt - magas értékről indult. Így a malmok augusztus végére szeptember elejére további lisztáremelést jeleztek. A liszt ára emiatt szeptemberre elérheti akár a kilogrammonkénti 100 forintot is. A gyártási költségnövekedés mellett - az üzemanyag árának emelkedése miatt - a szállítási költségek emelkedése is tovább sújtja az amúgy is nehéz helyzetben lévő sütőipari vállalkozásokat - jegyzi meg a közlemény.

A Magyar Pékszövetség emlékeztet: az elemzések szerint a tartalékokkal nem rendelkező sütőipari vállalkozások kénytelenek az emelkedő költségeket átadási áraikban érvényesíteni, különben ugyanis a gazdálkodásukat ellehetetlenítő veszteségeket kell elszenvedniük. Ez pedig a sütőiparban foglalkoztatott munkavállalók létbiztonságát is veszélyezteti - olvasható a közleményben.