Olvad a multik pénze

Vágólapra másolva!
Több nagy cég profitja is csökkent a második negyedévben a tavalyi évhez képest. A svájci UBS a Facebook-részvényekbe bukott bele, a British Petrolnak az olajárak tettek keresztbe, viszont a japán Honda kezd kilábalni a tavalyi természeti katasztrófa okozta sokkból.
Vágólapra másolva!

A kisebbségi érdekeltségek levonása után 12,9 százalékkal 453,6 millió euróra csökkent az Erste bankcsoport adózott eredménye az első félévben az egy évvel korábbihoz képest - áll a társaságnak az MTI-hez eljuttatott közleményében. Magyarországon a lakossági, valamint a kis- és középvállalati üzletágban elért nettó kamatbevétel 175,9 millió euró lett, 7 százalékkal kevesebb a 2011. első félévi 189,1 millió eurónál. A banknál a devizahitelek kedvezményes árfolyamon történő és végtörlesztéséből adódó csökkenő kamatbevételt ellensúlyozták a kereskedési eszközökből származó kamatbevételek.

Veszteséget könyvelt el a Metro áruházlánc is a második negyedévben a rendkívüli kiadások miatt. Németország vezető kereskedelmi vállalatának a kedden ismertetett eredménybeszámoló szerint adó után 28 millió euró volt a vesztesége, míg egy évvel korábban még 40 millió euró nyeresége volt.

A cégcsoport értékesítési árbevétele 1,8 százalékkal 15,8 milliárd euróra emelkedett, a működési eredmény 2,5 százalékkal 314 millió euróra nőtt. Mindamellett a társaság vezetősége tartja magát ahhoz, hogy az év egészében a tavalyival nagyjából azonos lesz az eredmény. 2011-ben 2,37 milliárd euró volt a profit üzemi szinten és 741 millió euró az adózott eredmény.

Csökkent a UBS és a BP profitja is

Az olajóriás British Petrol eredménye is visszaesett az előző negyedévben - írja a brit BBC. Míg egy évvel korábban még 5,4 milliárd dolláros profitot könyvelt el a cég, addig idén 238 millió dollárra csökkent a profit az olajárak visszaesése miatt.

A svájci hitelintézet a UBS is vesztett a profitjából a második negyedében - derül ki szintén a BBC cikkéből. A UBS több mint 300 millió dollárt veszített azon, hogy Facebook-részvényekbe fektetett be, így a második negyedéves profitja az egy évvel korábbi 1 milliárd dollárról 434 millió dollárra csökkent. Nem zárt jó félévet a Deutsche Bank sem. A német központú bank első féléves eredményei 63 százalékot estek a tavalyi számokhoz képest.

A japán Honda viszont a tavalyi természeti katasztrófa sújtotta év után növelte profitját április és június között. Az autógyártó profitja közel négyszeresre ugrott éves összehasonlításban, és elérte az 1,7 milliárd dollárt.

A világcégek első féléves eredményei folyamatosan jelennek meg, korábban kiderült, hogy a spanyol telekomóriás, a Telefónica is gyenge időszakot zárt, de nem volt jó féléve a Fordnak és a Scanianak sem.