Magyarország élen az adósságcsökkentésben

Vágólapra másolva!
Görögország csak azért tudta gyorsabban csökkenteni az államadósságát, mint Magyarország, mert a magánhitelezők elengedték az adósság nagy részét. Igaz, Magyarország statisztikái is csak azért ilyen szépek, mert erősödött a forint, nem azért, mert kevesebb lenne az adósságállomány.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag Magyarország jár az élen adósságcsökkentésben az Európai Unióban, igaz, ennek nagyrészt a forint erősödése az oka - írta a Portfolio.hu. Az Eurostat hétfői adatai szerint Magyarország 2011 utolsó negyedévéhez képest 1,8 százalékponttal csökkentette az államadósság-szintjét.

Ezt csak Görögország múlta felül a 33 százalékpontos adósságcsökkentéssel, de ez azért alakulhatott így, mert a görög válság kezelésének egyik lépése az volt, hogy az ország magánhitelezőinek többsége önként elengedte az adósság felét.

Ha a görögök speciális helyzetét nem vesszük figyelembe, akkor Magyarország adóssága csökkent a legnagyobb mértékben az év első felében. Ez azonban csak a hivatalos számítás szerint alakulhatott így. Az adósság egy része ugyanis devizában van (dollár, euró), viszont a statisztikában forintra átváltva kell számolni, és úgy mérni a GDP-hez. Ez azt jelenti, hogy a forint árfolyama nagyban meghatározza, hogy a GDP százalékában megadott adósság hogyan alakul.

A Magyar Nemzeti Bank rendszeresen kiadja az uniós módszertan szerint kalkulált adósságszámokat. Ebben legutóbb azt állapították meg, hogy az adósságszint azért csökkent, mert a forint erősödött az euróval szemben, miközben az ország több hitelt vett fel, mint amennyit visszafizetett.