Az IMF-nek nem tetszik a görög válságkezelés

Vágólapra másolva!
Elmaradásokat tapasztal az IMF a hitelért kért intézkedések végrehajtásával kapcsolatban, és a megszorításokat tartalmazó intézkedéscsomag céljai nem változhatnak - közölte a szervezet.
Vágólapra másolva!

Több területen is elmaradást tapasztalt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Görögországnak nyújtott kedvezményes hitelért cserébe vállalt intézkedésekkel kapcsolatban, közölte a nemzetközi pénzügyi szervezet csütörtökön.

Gerry Rice, az IMF külkapcsolati igazgatója, szóvivője azt mondta, hogy a szervezet küldöttsége befejezte előzetes tárgyalásait az új görög kormánnyal. Gerry Rice hozzátette, hogy a megszorításokat tartalmazó intézkedéscsomag céljai nem változhatnak.

"Egyelőre bizonyos célok teljesültek, bizonyos célok nem, egyes esetekben pedig még nem áll rendelkezésre elég adat, és időre van szükség ahhoz, hogy lássuk a teljes képet" - magyarázta Gerry Rice.

A jobbközép konzervatív Antonisz Szamarasz miniszterelnök haladékot kért Görögország hitelezőitől a mentőcsomaggal szemben támasztott elvárások, a megszorítások teljesítésére. Emellett azt is szeretné elérni, hogy Athénnak ne kelljen további olyan intézkedéseket végrehajtania, amelyek növelnék a munkanélküliséget.

A Görögországnak hitelező hármas, az IMF, az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság küldöttsége július 24-én folytatja a tárgyalásokat Athénban. Görög kormánytisztviselők csütörtökön úgy nyilatkoztak, hogy Athén mindaddig semmilyen feltétel újratárgyalását nem fogja kérni, amíg nem bizonyította hitelességét azzal, hogy behozza a lemaradásokat és teljesíti a reformokat.