Varga Mihály: Sötétben tapogatózunk

Vágólapra másolva!
Legkésőbb október végéig lesz aláírt megállapodás az IMF-fel - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Varga Mihály tárca nélküli miniszter, aki elmondása szerint régebbről ismeri az IMF budapesti misszióvezetőjét, Irina Ivascsenkót.  Varga határozottan állítja, hogy nem akar jegybankelnök lenni.
Vágólapra másolva!

"A közösségi közlekedés, az önkormányzati támogatások ügye, valamint az adórendszer - különösen a bankadó - területén támaszthatnak feltételeket a hitelnyújtók a hitelmegállapodás aláírásához - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Varga Mihály tárca nélküli miniszter.

Varga Mihály szerint 2010 nyarán az IMF még nem jelezte, hogy az egykulcsos adóval szemben fenntartásai vannak. "Hivatalosan azóta sem közölték ezt, de természetesen olvassuk az IMF vezetőinek a nyilatkozatait. Sötétben tapogatózunk, mert 2010 nyarához képest sok minden változott" - mondta. A változások között említette az új önkormányzati törvényt, az egészségügyi ellátórendszerről szóló törvényt, a járásokról szóló szabályozást, valamint azt, hogy a bankadót 2014-re kivezetik. "Arra számítok, hogy mire leülünk tárgyalni, viszonylag pontos képünk lesz a tárgyalások témájáról, a háttéregyeztetések addig is folynak" - tette hozzá.

"Nyilván van annak pozitív hatása, hogy Irinát régebbről ismerem, több alkalommal találkoztunk, informálisan beszélgettünk, például legutóbb telefonon, amikor elkészült a jegybanktörvény módosítása" - mondta a lapnak arra a kérdésére, hogy a hírek szerint Varga és Rogán Antal próbált bébiszittert keresni az IMF budapesti misszióvezetője, Irina Ivascsenko gyermekének.

Varga szerint a tárgyalásokon az IMF a költségvetési egyensúlyból fog kiindulni, és ebből a szempontból az Európai Bizottság, illetve az Ecofin döntései, melyekkel megszüntették a kohéziós alapok felfüggesztését, azt üzenik, hogy a 2012-es költségvetést elfogadták, és a 2013-ra vonatkozó legfontosabb intézkedéseket is jóváhagyták - tette hozzá.

A politikus elmondta, hogy "természetesen örülni fog", ha az IMF olyan szempontokkal hozakodik elő, amelyek a növekedést ösztönzik. "Annak a konszolidációnak, ami az elmúlt két évben történt, sajnos növekedési áldozata van. A következő évek gazdaságpolitikai célja a növekedés és ezen keresztül a munkahelyteremtés" - magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy az IMF-nek mint hitelnyújtónak más szempontjai lehetnek, mint Brüsszelnek, Varga azt mondta: Brüsszel a csontvázat fogadta el, s az izmok rajta az IMF-től függnek. "Biztos vitatkozni fogunk azon, hogy mi sorolható a növekedésösztönző elemek közé, és mi nem. Ez olyan tárgyalási téma lehet, amelyen sokat fogunk rágódni" - tette hozzá. A miniszter elmondta, hogy a gazdasági tárca becslései szerint nagyságrendileg csökkenhet az adósságszolgálat, ha lesz aláírt hitelmegállapodás.

Varga Mihály az interjúban határozottan állította, hogy nem akar jegybankelnök lenni. A lap kérdésére, hogy esetleg az ő jegybankelnöki kinevezését készítik elő, miután Simor András jövő márciusban távozik, azt mondta: "Nincs szándékomban karakterépítésben közreműködni, ilyen pozíciót vállalni. A parlamenti képviselőséget tekintem a munkám alapjának, ha van hozzá kormányzati feladat, azt szívesen vállalom."