A forint százmilliárdokkal dobta meg a magyarok tartozását

Vágólapra másolva!
Bár a háztartások 25 milliárd forint értékben törlesztették devizahiteleiket, az árfolyamváltozásból adódó többlet 200 milliárd forinttal növelte a teljes adósságot.
Vágólapra másolva!

A magyarok hitelállománya májusban 20,5 milliárd forinttal mérséklődött, miután a forinthitelek esetében 4,9 milliárdos növekedés volt, a devizahitelek állománya viszont 25,5 milliárd forinttal csökkent - derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénteken közzétett statisztikájából.

A háztartások összesített hitelállománya ugyanakkor közel 200 milliárd forinttal 7726 milliárd forintra emelkedett, ami elsősorban a forint gyengülésével magyarázható. A betétállomány a tranzakciókból eredően 21,3 milliárd forinttal csökkent: forintbetétek esetében 7,8 milliárd forint, míg devizabetéteknél 13,6 milliárd forint nettó betétkivonás történt. Az árfolyamváltozás pedig 54 milliárd forintos többletet jelentett, így a teljes háztartáis betétállomány 7555 milliárdra rúgott májs végén.

Az MNB egy másik friss adathalmazából az derül ki, hogy májusban a háztartások által felvett új lakáscélú forint hitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatója egyaránt csökkent, azaz olcsóbban lehetett felvenni hitelt.

A forint személyi hitelek átlagos hitelköltség-mutatója az előző havival azonos szinten maradt. Az új hitelek szerződéses értéke nőtt az előző hónaphoz képest. A háztartások forintbetétjeinek átlagos kamatlába nem változott az előző hónaphoz képest, míg az euróbetéteké csökkent.