Simor: Így törvénysértő lesz a sárgacsekk-adó

Vágólapra másolva!
Simor András jegybankelnök levélben tiltakozik a sárgacsekk-adó legújabb módosítása miatt. Szerinte a kormány terve törvénysértő, és egyeztetni kell róla az Európai Központi Bankkal és a jegybankkal.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint az MNB-t is érintő tranzakciós díjról szóló törvénytervezet legfrissebb módosítása törvénysértő - derül ki abból a levélből, amit Simor András küldött Kövér Lászlónak, és ami a hvg.hu birtokába jutott. Simor a levelében felszólította Kövért, hogy kérje ki az Európai Központi Bank véleményét. (Az MNB később honlapján nyilvánosságra hozta a levelet.)

Simor levelében úgy érvel, hogy az MNB-ről szóló törvény értelmében a jegybankot érintő kérdésekben ki kell kérni az intézmény véleményét, ami ebben az esetben nem történt meg. Simor András ráadásul arra is felhívja az Országgyűlés elnökének figyelmét, hogy ez a véleménykérési kötelezettség nemcsak az MNB, de az Európai Központi Bank felé is megvan. Az EU működéséről szóló szerződés 127. cikkének (4) bekezdése szerint az EKB hatáskörébe tartozó "valamennyi jogszabálytervezettel kapcsolatban, így a jegybankot érintő jogszabály tervezetét illetően, az EKB véleményét is ki kell kérni, és a véleményét figyelembe kell venni" - írta az MNB elnöke hvg.hu szerint. Miután az EKB vélemény kikérésének kötelezettsége a Magyar Országgyűlést terheli, ezért Simor arra kéri az Országgyűlés elnökét, hogy "a fenti előírások figyelembevételével járjon el".

A hvg.hu a levél eredetiségével kapcsolatban megkereste az MNB sajtóosztályát, ahol annak meglétét elismerték, és azt is elmondták, hogy másolatban megküldték Nyikos Lászlónak, a Számvevőszéki és Költségvetési Bizottság elnökének is.

Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön jelentették be, hogy alapjaiban átírják a sárgacsekk-adó (pénzügyi tranzakciós adó) szabályait. Az egyik módosítás értelmében az MNB is adózna: a bankok egynapos és kéthetes betételhelyezéseiből vonnák el a sarcot. Az egynapos betételhelyezésnél az adókulcs a normál 1 ezrelék helyett 0,1 ezrelék lenne.