Ingyen kapnak egy rahedli pénzt a spanyolok

Vágólapra másolva!
Olaszország és Spanyolország először nem fogadta el a 120 milliárd eurós uniós növekedési paktumot, majd mégis meggondolták magukat. Az uniós vezetők megállapodtak egy olyan mechanizmusban, amely lehetővé teszi, hogy az euróövezeti mentőalapok segítségével közvetlenül tőkésítsék fel a bajba jutott bankokat. Döntöttek arról is, hogy az Európai Központi Bank bevonásával közös bankfelügyeleti rendszert állítanak fel.
Vágólapra másolva!

Ugrással nyitottak az európai tőzsdék, köztük a spanyol vezető index 4 százalékkal volt magasabban, mint a csütörtöki záráskor. Éjjel az euró óriásit erősödött egy ugrásra a dollárhoz képest. Péntek reggel a spanyol és spanyol állampapírhozamok zuhanni kezdtek.

Így reagált a piac reggel az uniós csúcs péntekre virradóra nyilvánosságra került eddigi eredményeire. Az euróövezeti országok vezetőinek sikerült megnyugtatniuk Spanyolországot és Olaszországot, amelyek rá is bólintottak a 120 milliárd eurós növekedési paktumra - jelentette be Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök. Az euró támogatását célzó új intézkedésekről folyó feszült vita maratoni hosszúságúra nyúlt az éjjel, miután az Európai Tanács ülése után az euróövezeti országok vezetői úgy döntöttek, hogy a vacsora után folytatják az egyeztetést.

Előzőleg az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői elfogadták azt az intézkedéscsomagot, amely a gazdasági növekedést ösztönzi. A növekedési paktum céljaira összesen 120 milliárd eurót mozgósítanak, amely feléből az Európai Beruházási Bank kap többletforrásokat. Kipróbálnák, egyelőre csak 5 milliárdos kísérleti programként, az infrastrukturális beruházásokra köthető kötvényeket is. Ez azt jelenti, hogy a befektetők biztonságos kötvényeket jegyezhetnek le, amely összegeit infrastruktúra-fejlesztésre fordítják majd.

Olaszország és Spanyolország azonban kijelentette, hogy a növekedési paktumot csak akkor tudja elfogadni, ha olyan intézkedések kísérik, amelyeknek köszönhetően már rövid távon csökken a pénzpiacaikra nehezedő nyomás. A tárgyalások után Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a pénteken hajnalban tartott sajtóértekezletén közölte, hogy az euróövezeti országok jóváhagytak egy olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy az euróövezeti mentőalapok segítségével közvetlenül tőkésítsék fel a bajba jutott bankokat. Mivel Spanyolország gyenge pontja a nem fizető hitelekkel mérgezett bankszektor, így ez az intézkedés mentheti ki az országot. Angela Merkel péntek reggel sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Európai Tanács egyhangú döntése kell egy-egy bank kimentéséhez, vagyis bármelyik tagállam megvétózhatja a bajba jutottak megsegítését. A 17 országból álló euróövezet vezetői döntöttek arról is, hogy az Európai Központi Bank bevonásával közös bankfelügyeleti rendszert állítanak fel.

Az euróövezeti országok kisegítésére 2010. májusban alapított Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) és a július elsején induló új, állandónak szánt euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (EMS) legalább egy évig párhuzamosan működik majd. Az alapok arra is jók lesznek, hogy állampapírokat vásároljanak belőle. Bár az Európai Központi Bank szerint eddig is volt lehetőség erre, gyakorlatilag egyik tagállam sem folyamodott a hozamokat letörő segítségéért, mivel a gazdag országok nyomására nem fogadták volna el a kérelmeket. A pénteki politikai döntés viszont utat nyitott afelé, hogy bevessék ezt a fegyvert, igaz egyelőre csak abban állapodtak meg, hogy még a nyáron kidolgozzák ennek részleteit.

A 2014 első feléig teljesen feltöltendő Európai Stabilitási Mechanizmus 500 milliárd eurós keretéhez átmenetileg - az alap feltöltéséig - hozzászámítják az ideiglenes euróövezeti mentőalap 440 milliárd eurós keretéből az eddig még hitelként ki nem helyezett, rendelkezésre álló több mint 200 milliárd eurót, továbbá a második görög mentőprogramra szánt 102 milliárd eurót, amely az Európai Bizottság garanciakeretéből és az euróövezeti országok kétoldalú kölcsöneiből származik.

A csütörtöki tárgyalási nap eredménye tehát az volt, hogy a bajba került déli tagállamok megkapták a közvetlen banktőkésítés eszközét, és egy erős politikai ígéretet, hogy az állampapír-piacra belép a közös mentőalap. Franciaország szándékának felel meg, hogy növekedési paktumban állapodtak meg a tagállamok, Németország pedig a bankfelügyelet közösségi szintre emelésével közelebb jutott a központosított Európai Unióhoz.

A brüsszeli EU-csúcsértekezlet pénteken folytatódik, de az eredetileg tervezettnél várhatóan korábban befejeződik, a csütörtök éjjel megtartott különtalálkozó miatt.