Equilor: 110 milliárdnyi adó sújthatja az OTP-t

Vágólapra másolva!
Közvetlenül 30-35 milliárd, közvetetten akár 50-55 milliárd forint tranzakciós adót kell fizetnie az OTP-nek az Equilor Befektetési Zrt számításai szerint az után, hogy lényeges ponton írnák át a sárgacsekk-adóról szóló szabályokat. Ehhez jön még a 17 milliárdos bankadó is.
Vágólapra másolva!

Az OTP-re közvetlenül 30-35 milliárd forintos tranzakciós adó juthat jövőre, míg az indirekt módon (a jegybankot és kincstárt terhelő adóból) lecsapódó összeg akár az 50-55 milliárd forintot is elérheti az Equilor Befektetési Zrt. számításai szerint. A cég szerint ehhez hozzávéve a bankadó 17 milliárdos tételét, összesen akár 110 milliárd forintos adó sújthatja az OTP-t. Ez 400 forint részvényenként. Összehasonlításképpen: tavaly 590 forint volt a tisztított részvényenkénti profit.

Csütörtökön nyújtott be módosító javaslatot a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvénytervezethez a költségvetési bizottság. E szerint fizetési műveletenként legfeljebb hatezer forint lenne az adó. Az illetéket azonban kiterjesztenék egyes kincstári tranzakciókra és a bankok MNB-nél tartott hitelállományára is.

Az Equilor szerint a tranzakciós adó így valójában 380 milliárd forintra nő, amelyből 140 milliárd terhelné közvetlenül a bankszektort. Mivel a 240 milliárd forint költségvetésbe konszolidált szereplőket érintene, így összességében nem növelné a bevételeket, ezért a cég úgy véli, hogy indirekt módon ezek része vagy egésze is a bankszektoron csapódhat le.