A német parlament már elfogadta a fiskális paktumot

Vágólapra másolva!
Sikerült elfogadtatni a német törvényhozással a nagyobb költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktumot és az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerről szóló nemzetközi szerződést. A törvények életbe lépését a német szövetségi elnök még késleltetheti.
Vágólapra másolva!

Ellenzéki támogatással, kétharmados többséggel megszavazta pénteken a Bundestag, a német törvényhozás alsóháza az euróövezeti tagországok számára adósságcsökkentést és költségvetési fegyelmet előíró fiskális paktumot és az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerről (ESM) szóló nemzetközi szerződést.

A szerződések ratifikációjához a törvényhozás mindkét házában kétharmados többség szükséges, mert mindkettő érinti a nemzeti szuverenitást. A 620 tagú Bundestagban a konzervatív-liberális koalíciónak 330 képviselője van. A kétharmadhoz 414 szavazat szükséges. A fiskális paktum beiktatását a német törvények közé 491 képviselő szavazta meg, az ESM-et létrehozó szerződés jóváhagyására vonatkozó kormányzati előterjesztést pedig 493 képviselő támogatta.

A fiskális paktumot 25 uniós tagállam kötötte meg március elején, Nagy Britannia és Csehország nem írta alá. A szerződés előírásai az euróövezeti tagállamokra vonatkoznak.

Az ESM-et létrehozó szerződést februárban írták alá az euróövezeti tagállamok vezetői. A pénteken véget ért uniós csúcson a megállapodás módosításáról döntöttek, ennek értelmében a 700 milliárd eurót megmozgatni képes rendszer forrásait kormányok közbeiktatása nélkül fel lehet használni a tagállamok bankrendszereinek feltőkésítésére. A szerződést ezért később módosítják, és a német törvényhozás ismét szavaz majd róla.

A felsőház, a tartományokat képviselő Bundesrat péntek éjjel szavaz a két szerződésről. A kétharmados támogatás biztosra vehető. A megszavazott jogszabályok hatályba lépéséhez - a ratifikációs folyamat lezárásához - azonban Joachim Gauck szövetségi elnök aláírása is szükséges, az államfő pedig jelezte, hogy előbb bevárja az alkotmánybíróság határozatait a két törvénnyel szemben benyújtott alkotmányos panaszokról és egyéb beadványokról.