A mini Nabucco már a Molnak is tetszik

Vágólapra másolva!
Az olajcég szerint az eredeti, hosszú Nabucco-koncepció nem volt gazdaságilag megvalósítható, míg egy felülvizsgált, rövidebb és kisebb kapacitású vezeték életképes lehet. 
Vágólapra másolva!

A Nabucco konzorcium csütörtökön jelentette be, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz II gázmezőt üzemeltető konzorcium a Nabucco West gázvezetéket választotta a kitermelt földgáz európai szállítására. A gázvezeték a bolgár-török határtól bolgár, román, magyar és osztrák területen keresztül a Bécs melletti Baumgartenbe és azon túl szállítana gázt a Kaszpi-tengeri térségből.

A Mol pénteki közleménye szerint a cégcsoport és az FGSZ üdvözli a Shah Deniz 2 Konzorcium döntését, amely a Nabucco West gázvezetéket is az egyik lehetséges útvonalnak jelölte meg az azerbajdzsáni gáz Európába való szállítására.

"Ez a döntés egy hosszú bizonytalan időszak végét hozhatja el, amely az eredeti Nabucco terv kivitelezése körüli aggályokból eredt" - közölte a Mol. Hozzáfűzik, hogy a döntés a Mol-csoport korábbi álláspontját igazolja, miszerint az eredeti, hosszú Nabucco-koncepció nem volt gazdaságilag megvalósítható, míg egy felülvizsgált, rövidebb és kisebb kapacitású vezeték életképes lehet.

A Mol - amelynek 100 százalékos leányvállalata, az FGSZ Földgázszállító Zrt. tagja a Nabucco konzorciumnak - áprilisban jelentette be, hogy az eredeti Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni. A Mol korábbi álláspontja szerint a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan.