Varga: Az a kérdés, milyen lesz a köret

Vágólapra másolva!
Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szerint október végéig születhet meg a hitelmegállapodás. Arról van szó, hogy milyen köret kerül a főétel mellé - mondta Varga Mihály a Reutersnek.
Vágólapra másolva!

Arra számít Varga Mihály tárca nélküli miniszter, hogy Magyarország legkésőbb október végéig aláírhatja a nemzetközi hitelezőkkel a hitelmegállapodást, amelynek értéke közel lesz a piac által várt 15 milliárd euróhoz.

Varga Mihály a Reutersnek adott interjújában azt mondta, hogy a hitelmegállapodás aláírására valamikor augusztus közepe és október vége között kerülhet sor. Kitért arra is, hogy Magyarország olyan rugalmas elővigyázatossági hitelmegállapodást szeretne kötni, amilyennel Lengyelország is rendelkezik, nem pedig olyan (szigorúbb feltételekkel járó) készenléti hitelmegállapodást, amilyen a szomszédos Romániának van.

Arra a kérdésre, hogy a megállapodás létrejötte meghiúsulhat-e, ha az IMF ragaszkodik a készenléti hitelhez, Varga Mihály úgy válaszolt, látni kell a megegyezés feltételeit. "Arról van szó, hogy milyen köret kerül a főétel mellé" - mondta.

A Reuters emlékeztetett: egyes elemzők szerint Magyarország csak a piac nyomására fogja aláírni IMF-megállapodást, a hiteltárgyalások pedig nehezen haladhatnak majd, mert a magyar kormány ragaszkodik az egykulcsos adóhoz. Varga Mihály ezzel kapcsolatban elmondta, arra fogják kérni az IMF-et, nézze meg az adórendszer 2013-as hatását, és később térjenek vissza arra, hogy kell-e bármit is változtatni. A miniszter megjegyezte, hogy az egykulcsos adó nincs kőbe vésve, de a magyar gazdaságpolitika kulcsfontosságú eleme, és mindenkitől csak türelmet kérhetnek, beleértve az adófizetőket és a nemzetközi szervezeteket.

Varga kudarca lenne, ha nem lenne hitel

A politikus kitért arra is, hogy a hitelmegállapodás értéke megközelítheti a piac által várt 15 milliárd eurót, de a magyar kormány egyelőre várja a hitelezők ajánlatát, és még nem döntött a kérdésben. A tárca nélküli miniszter személyes véleményeként, mivel erről nincs kormányzati álláspont, azt mondta, hogy a hitelmegállapodás jelentősen megkönnyítené a külföldi kötvénykibocsátást. Varga Mihály az interjúban közölte, hogy személyes kudarcának tekintené, ha a tárgyalásokon nem sikerülne megállapodásra jutni.

A miniszter megerősítette: az elmúlt két hétben kormányzati tisztségviselőkkel és bankárokkal tárgyalt Magyarországon Michael Hasenstab, a Templeton Global Bond Fund vezetője, amely a legnagyobb részesedést tarja a magyar államkötvényekből portfoliójában.