Nyolcvanöt millió forintra büntette a GVH a Spart

Vágólapra másolva!
Ötvenmillió forintra büntette a Spart élelmiszerláncot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mert 2009 és 2011 között beszállítóit pusztán a forgalmazásért cserébe utólagos árkedvezmény megfizetésére kötelezte.
Vágólapra másolva!

A GVH 2010-ben a kereskedelmi törvény alapján indított versenyfelügyeleti eljárást a Spar beszállítóival szemben alkalmazott teljesítmény arányos bónusznak nevezett rendszer miatt. A GVH megállapította, hogy a Spar csak abban az esetben forgalmazta adott beszállító termékét, ha az elfogadja, hogy az eladott áruk növekedésével arányosan, utólagosan árkedvezményt érvényesít vele szemben. Minél többet adott el a Spar, annál olcsóbban jutott a beszálítók termékéhez.

A GVH szerint a kereskedelmi törvény alapján a jelentős piaci erővel rendelkező kereskedő egyrészt nem írhat elő egyoldalúan díjakat a beszállítóival szemben másreszt kedvezményrendszerük feltételeit kötelesek indokoltan kialakítani. Ennek egy olyan kedvezményrendszer felelhet meg, amely "a szokásos kereskedői teljesítményt meghaladó értékesítési erőfeszítést jutalmazza".

A GVH a bírság összegének megállapítása során "nyomatékosan enyhítő körülménykent vette figyelembe", hogy a kereskedelmi törvény alapján a vizsgált magatartás jogsértő jellege nem volt egyértelműen megítélhető. Az ötvenmilliós bírságon felül 35 millió forint eljárási bírságot is kiszabott a GVH, mert a Spar nem adott át a hivatalnak bizonyos szerződéseket.

A bírságon túlmenően a GVH kötelezte a Spar-t arra is, hogy a határozat végrehajthatóvá válásának tárgyévet követő év első napjától (vagy legkésőbb április 1-jétől) szüntesse meg a a kifogásolt bónuszrendszert.

Minthogy hasonló kedvezmény rendszereket más kereskedők is alkalmazhatnak, ezért a GVH vizsgálja a velük szembeni eljárás lehetőséget is.