Tolongtak a befektetők a magyar adósságért

Vágólapra másolva!
A két héttel ezelőtti aukcióhoz képest meredeken süllyedő hozamokkal zárult a magyar kötvényaukció, amelyen a tervezett mennyiség másfélszeresét sikerült eladni.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön összesen 38 milliárd forintért hirdetett meg eladásra államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Ez volt az első aukció az után, hogy a Nemzetközi Valutaalap hivatalosan is közölte, megkezdődhetnek a tárgyalások a Magyarország által igényelt hitelkeret feltételeiről, amely növeli a Magyarországba vetett befektetői bizalmat.

Az aukció nagyon jól sikerült, a nagy érdeklődés miatt a tervezettnél 19 milliárd forinttal nagyobb értékben adott el papírokat az állam. A hároméves kötvények 7,63, az ötévesek 7,84 százalékos átlaghozammal keltek el, a tizenöt éves papírok hozama pedig 7,87 százalék lett. A hozamok jelentősen csökkentek a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest, akkor a hároméves kötvények hozama 8,37, az ötéveseké 8,47 százalék volt, vagyis olcsóbban sikerült forrást beszerezni.

A hozam alakulása ugyanis azt jelzi, hogy az államnak mekkora összeget kell fizetnie a befektetőknek az ország finanszírozásáért. A csökkenő aukciós hozam javuló megítélésre, az emelkedés pedig a piaci bizalmatlanságra utal.