Bizalmat adott Brüsszelnek a forint is

Vágólapra másolva!
A forint 287 forint alatti euróárfolyammal kezdte a csütörtöki kereskedést, a piacok - egyelőre - pozitív hangulatban várják, mire jutnak Brüsszelben az unió vezetői.
Vágólapra másolva!

A szerdai amerikai makroadatok pozitív meglepetéseket hoztak: a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya két hónap visszaesés után májusban újra nőtt, és emelkedett a használtlakás-eladások száma is.

Ez is hozzájárult a távol-keleti tőzsdék csütörtöki erősödéséhez, a jó hangulatban pedig a dollár gyengült: az euró árfolyama, amely szerdán 1,246 alatt is járt, (magyar idő szerint) csütörtökre virradó éjjel 1,252 fölött is megfordult. Az euró második negyedéves mérlege ettől még negatív, a dollár március vége óta 3,5 százalékkal erősödött az európai pénzhez képest.

A forint a többi feltörekvő piaci devizával együtt profitál a pozitív hangulatból, az euró árfolyama napok óta a 285-290 forintos sávban mozog. A hazai devizának extra erőt adott szerda délután Christine Lagarde IMF-vezér levele, amelynek nyilvánosságra hozatala után az euró a 288 feletti magasságból néhány perc alatt 287 forint alá süllyedt - igaz, a szerdai, 286,7-es záróárfolyam így is 80 filléres gyengülést jelent az egy nappal korábbihoz képest.

Csütörtökön kezdődik Brüsszelben a 19. olyan EU-csúcs, amelynek tárgya az adósságválság. A tárgyalások középpontjában a közös banki felügyelet és betétbiztosítás áll, és talán a közös kötvénykibocsátás feltételeiről szóló vitában is lehet szerény előrelépés.

Túlzott optimizmusra ugyanakkor - a közös európai felelősségvállalást helytelennek nevező Merkel kancellár nyilatkozatai alapján - nincs különösebb ok. Bármi lesz is a tárgyalás kimenetele, az euró gyengülni fog - nyilatkozta a Bloombergnek Jesper Bargmann, a Royal Bank of Scotland devizastratégája.

A fél 8-as helyzet

Csütörtök reggel fél 8-kor egy euró 286,7 forintot ért a bankközi devizapiacon. A svájci frankra ez idő tájt 238,7 forinton, a dollárra 229,1 forinton születtek kötések.