MNB: 290 forint körül marad az euró

Vágólapra másolva!
Rövid távon marad a 290 forint körüli euró, idén recesszió lesz Magyarországon, a jegybanki alapkamat akkor csökkenhet, ha lesz IMF megállapodás - derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss gazdasági előrejelzéséből.
Vágólapra másolva!

Szomorú jövőt festett fel a jegybank szakértői gárdája abban az elemzésben, amely a következő pár évben várható legfontosabb gazdasági folyamatokat igyekszik megbecsülni.

Az MNB stábja szerint a folyamatok abba az irányba mennek, hogy a már most is kétszámjegyű, 11 százalék feletti munkanélküliség tovább fog emelkedni, 2014-re 12 százalék körüli szintre szökik fel az állástalanok aránya. Ez részben azért van, mert új munkahelyek lényegében nem teremtődnek - a kormány egymilliós új munkahely-álma messze van -, miközben a munkaerőpiacon egyre több ember lesz a nyugdíjkorhatár emelkedése, a felsőoktatásból kiszorulók számának növekedése, a szociális rendszerből kiesők miatt.

A jegybank szerint idén a versenyszférában egyenesen csökkenni fog az állások száma, 0,3 százalékkal kevesebb munkahely lesz, mint tavaly (három hónapja még csak minimális munkahelycsökkenést vártak), jövőre pedig egyetlen egy új munkahely sem fog teremtődni a versenyszektorban (három hónapja még 0,5 százalékos bővülésre láttak esélyt). Ennek részben az az oka, hogy a vállalatok termékeinek felvevőpiacain nem megy jól a szekér, részben pedig a kormány nagymértékű bérköltségemelésbe hajszolta bele a cégeket a minimálbér drasztikus megemelésével.

Negatív kilátások

A foglalkoztatás csak 2014-ben nőhet minimálisan, javarészt a közmunkások nagy száma miatt az MNB várakozása szerint.

A gazdasági növekedési kilátások is rosszak. A növekedés alakulását alapjaiban határozza meg a beruházások alakulása, ami pedig elkeserítő Magyarországon. A beruházások folyamatosan zuhannak, régiós összehasonlításban nálunk messze a legkisebb, immáron kritikus szintű a beruházási ráta, mondják az MNB szakértői. A magyar gazdaság gazdasági növekedési potenciálja részben ezért nulla és fél százalék közötti ütemű lehet, ilyen kis hosszú távú növekedési képességre soha nem volt még példa Magyarországon. Ez pedig azt üzeni, hogy a régiós országoktól és a fejlett nyugat-európai országoktól való leszakadásunk folytatódni fog.

A Széll-terv 2.0.-nak hívott költségvetési kiigazító csomag még ronthat is a helyzeten. A jegybanki gárda azt becsüli, hogy a megszorító intézkedések durván fele jelenik meg úgy, hogy az a hitelkihelyezést még inkább visszafogja, morzsolja a vállalati profitokat, még kevesebbet fognak beruházni a cégek, a bérek pedig csak visszafogottan fognak nőni. A Széll-tervbe foglalt adóemelések és kiadáscsökkentések (gyógyszerár-támogatás visszafogása például) a fogyasztói árakat is megdobják, megdrágítják az életet.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb inflációs jelentése szerint az idén a GDP arányos államháztartási hiány 3,6 százalék lesz, amennyiben azonban a kormány a betervezett szabad tartalékokat zárolja (ez GDP arányosan 0,9 százalék), akkor a hiány 2,7 százalékra csökken.

Kamatcsökkentésre a kockázati prémium érdemi és tartós csökkenésével és az infláció - az alappályában előre jelzett - lassulásával nyílik lehetőség - áll a csütörtökön publikált jelentésben.

290-nél ragad az euró

"Az MNB stábja által készített jelentése rövidtávon a jelenlegi 290 forint körüli euró árfolyammal számol, ám a kockázati prémium csökkenése további forinterősödést hozhat. A kockázati megítélés javulását érdemben segítheti egy sikeres őszi IMF megállapodás" - mondta Virág Barnabás, az MNB vezető elemzője.

Az MNB új inflációs előrejelzése az idei átlagos inflációt a korábbi 5,6 százalékról 5,3 százalékra csökkentette, a jövő évit a korábbi 3,0 százalékról 3,5 százalékra emelte, de a jövő év végére az infláció a cél által kijelölt 3 százalékra csökken. A jegybank GDP prognózisa jelentősen módosult: márciusban még 0,1 százalékos növekedést jelzett 2012-re, az új jelentésben ez 0,8 százalékos visszaesésre változott. Jövőre a korábbi 1,5 százalék helyett 0,8 százalékos GDP növekedést vár az MNB.