Meghallgatják Simort a Malév ügyében

Vágólapra másolva!
A parlamenti bizottság Borisz Abramovicsot is meghallgatná a légitársaság és a Budapest Airport privatizációjáról, de úgy tudni, hogy az orosz üzletember nem vesz részt az ülésen.
Vágólapra másolva!

A napirendi javaslat szerint a Malév és a Budapest Airport privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság meghallgatná Simor Andrást mint a Deloitte Magyarország Kft. volt elnök-vezérigazgatóját, valamint Burai-Kovács Jánost, a Burai-Kovács Ügyvédi Iroda tulajdonosát, Jakab Ágostont, az American Appraisel vagyonértékelést végző cég képviselőjét, Leonov Pétert, az AirBridge-Malév Zrt. tulajdonosát és Borisz Abramovicsot, az AirBridge Zrt. tulajdonosát. A Malév három privatizációs kísérlete során a Deloitte volt az ÁPV Zrt. tanácsadója, amelynek vezérigazgatója akkor Simor András jelenlegi jegybankelnök volt.

Az MTI információja szerint Simor András részt vesz az ülésen, Borisz Abramovics az Iho.hu értesülése szerint viszont csak levélben tájékoztatja a bizottságot.

Az Iho.hu közlekedési szakportál információja szerint Borisz Abramovics a bizottság elnökének címzett levelében azt írja, hogy egykori Malév-vezetőként fontosnak tartja, hogy a légitársaság csődjéhez vezető út állomásait, a vizsgált időszak intézkedéseit, a felelősség kérdéskörét "megnyugtatóan tisztázni tudják". Ez "elengedhetetlen" ahhoz, hogy tudjuk "kik, mennyit tettek a magyar légitársaság felvirágoztatásáért, később csődjének elkerüléséért - vagy épp ennek ellenkezőjét." - idéz Abramovics leveléből az Iho.hu. Abramovics nemzetközi üzleti érdekeltségeivel kapcsolatos elfoglaltságaira hivatkozva nem kíván részt venni a meghallgatáson, de írásban válaszol a feltett kérdésekre.

A bizottság eddig a privatizációs szervezet korábbi vezetőit, a Malév egykori vezérigazgatóját, Gönci Jánost, valamint a Malév privatizálására létrejött projektcég, az AirBridge Zrt. alapító tulajdonosát hallgatta meg.