Egy egész nép önérzete nyomasztja a Molt

Jadranka Slokovic interjú
Vágólapra másolva!
Politikai leszámolásnak indult, de Horvátországban a Mol elleni jogi fegyverként is fel akarják használni azt a büntetőügyet, amelyben Ivo Sanader volt miniszterelnököt tízmillió eurós korrupcióval vádolják - állítja Sanader egyik zágrábi védőügyvédje, Jadranka Slokovic. Szerinte a Sanader "kicsinálását célzó játszmában" az ügyészség is benne van. Az ügyvéd szerint a horvátországi közhangulat nagyon nem kedvez a Molnak, amit a politikai szereplők is igyekeznek meglovagolni, és az ügy bírója sem biztos, hogy képes kivonni magát a hatása alól.
Vágólapra másolva!

Az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök elleni, Hernádi Zsolt Mol-vezért vesztegetéssel gyanúsító horvátországi korrupciós ügy mögött az INA privatizációjával szembeni ellenérdekek állnak, Sanader elítélése esetén ugyanis meglenne a jogalap a Mollal kötött részvényesi megállapodás felülvizsgálatához - mondta az [origo] munkatársának Zágrábban Sanader egyik ügyvédje, Jadranka Slokovic.

Szerinte Horvátországban sokan be akarják bizonyítani, hogy a Mol megjelenése az INA-ban katasztrófa a horvát állam számára, és az ügyészek ezt a perben is igyekeznek minél inkább hangsúlyozni, noha közvetlenül nem tartozik az ügyhöz. Nyomást próbálnak gyakorolni a bíróra, aki "nem lehet immunis erre, tudat alatt is befolyásolhatja". Az ügyvéd nem biztos benne, hogy a bíró képes ellenállni a közhangulatnak, mert "amikor erre a kérdésre terelődik a szó, nagyon patrióta hozzáállásúnak tűnik".

Nem számít a barátság

A Horvátországot öt és fél éven át kemény kezű, nagy hatalmú politikusként kormányzó Sanadert egyebek mellett azzal vádolja a zágrábi ügyészség, hogy tízmillió eurót fogadott el a Moltól azért cserébe, hogy a Mol megszerezhesse az INA olajvállalat kisebbségi tulajdonrészét. A koronatanú egy korábban több büntetőügyben megvádolt üzletember, Robert Jezic (róla itt olvashat bővebben), aki azt állítja, hogy két Molhoz köthető offshore cég az ő svájci vállalatán keresztül juttatta el a kenőpénzt Sanadernak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
"Megértem, hogy a Hernádihoz fűződő barátság kételyeket ébreszt, de a jogban ez nem kizáró tényező"

A volt horvát kormányfő és a Mol tagadja, hogy ilyen történt volna, és az állítását alátámasztja a két ciprusi offshore céget tulajdonló orosz oligarcha, Mihail Gucerijev nemrég Zágrábban tett vallomása: eszerint a pénz nem Hernáditól vagy a Moltól, és nem Sanadernak ment, Jezic pedig egyszerűen csak ellopta. Gucerijev - aki korábban Budapesten is tanúvallomást tett, de annak tartalma nem nyilvános - elismerte viszont, hogy a Mol régóta az üzleti partnere, Hernádi Zsolt pedig a barátja.

Sanader ügyvédje szerint ugyanakkor ez utóbbi körülmény nem csökkenti a Hernádit is tisztázó vallomás jelentőségét. "Megértem, hogy a Hernádihoz fűződő barátság kételyeket ébreszt, de a jogban ez nem kizáró tényező. Akár a legközelebbi rokona is tanúskodhat bárki mellett" - mondta felvetésünkre Jadranka Slokovic, hozzátéve, hogy olyan tanúkat sajnos nem tudnak keríteni, akiknek az ügy egyetlen szereplőjéhez sincs semmi közük.

Vádalkut kötött a koronatanú

Az ügyvéd abban sem lát semmi különöset, hogy egy Gucerijev kaliberű, nagy hatalmú oligarcha (6,7 milliárd dolláros vagyonával a 17. leggazdagabb orosz) kész tanúskodni egy ilyen ügyben, mindjárt két országban is. "A horvát sajtó azt sejteti, hogy az ügy magyar érintettjei a saját érdekükben vették rá őt a tanúskodásra. Az igazság az, hogy mi győztük meg arról, ha nem is könnyen, hogy eljöjjön tanúskodni. Belátta, hogy ez az ő érdeke is, különösen tekintettel arra, hogy Svájcban már polgári pert indított Jezic, illetve a cége ellen, hogy visszakapja a pénzét" - magyarázta Slokovic.

Azt mondta, biztos benne, hogy az évekkel ezelőtt letartóztatott Jezic vádalkut kötött, és beszédes jelnek nevezte, hogy annak idején maga az ügyészség kezdeményezte a szabadlábra helyezését. Ráadásul még az útlevelét is visszakapta, ami "egy ilyen súlyos bűncselekményekkel vádolt személy esetében nagyon szokatlan. Valószínűleg azért volt erre szükség, hogy Jezic Svájcba utazhasson olyan bizonyítékokért, amelyek segítségével Sanadert bűnösnek lehet beállítani."

Sanader a magáncégéről beszélt Hernádival az étteremben

A perben Hernádi és Sanader videón megörökített éttermi találkozóját a horvát ügyészség és a sajtó fontos bizonyítékként tálalta. A védőügyvéd azonban azt mondta róla, mivel a felvétel négy hónappal az után készült, hogy Sanader lemondott a miniszterelnökségről, és ekkor a Mol-INA ügyben nem is születtek döntések, aligha bizonyít bármit is. Annyi történt, hogy Sanader akkoriban készült elindítani saját tanácsadó cégét, ezért felvette a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akikről úgy gondolta, hogy ebben a segítségére lehetnek - válaszolta arra a kérdésünkre, hogy vajon miről beszélgettek. Megjegyezte, hogy a videó megőrzése, sőt figyelmeztető feliratok hiányában az elkészítése is illegális volt, ezért a perben nem is szabadna felhasználni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ivo Sanader háza Zágrábban, egy leginkább a budai XII. kerületre emlékeztető környéken

Slokovic azt is állította, hogy az ügyészség szándékosan a horvát sajtó kezére játszik, "a Sanader elleni hadjárat felét a médián keresztül folytatták le". A főügyésznek szerinte nagyon jó a kapcsolata a sajtóval, rendszeresen szivárognak ki dolgok, "pedig a horvát büntetőeljárási törvény értelmében a tanúvallomások, bizonyítékok titkosak kellene, hogy legyenek".

Ez részben azért történhet meg Sanaderral - állítja Slokovic -, mert az utódja, Jadranka Kosor a hivatali ideje alatt befolyásolta, a politikai ellenfelével szembeni leszámolásra vette rá az ügyészséget, miután megtudta, hogy Sanader a visszatérésen gondolkodik. "Meggyőződésünk, hogy Kosor döntött Sanader kicsinálásáról, kihasználva, hogy a pártjukkal kapcsolatban már korábban felröppentek korrupcióról, feketefinanszírozásról szóló értesülések. Előfordult, hogy Kosor személyesen egyeztetett a korrupció elleni harcról a legfőbb ügyésszel, de ez a meghirdetett harc nem más volt, mint a Sanader elleni támadás" - jelentette ki.

A Sanader elleni per tehát a saját pártja, a jobboldali HDZ uralma alatt indult, és a tavaly decemberben hivatalba lépett baloldali kormány alatt is zavartalanul folyik. Slokovic nem hiszi, hogy az új kormány közvetlenül befolyásolná a pert, sőt elismerte, hogy a politikusai még csak nem is kommentálják nyilvánosan a fejleményeket, pedig ez az előző ciklusban mindennapos volt. Úgy látja viszont, hogy ennek a kormánynak is azt diktálják az érdekei, hogy elérje az INA részvényesi megállapodásának a megváltoztatását, ily módon ugyanis "demonstrálhatná a nemzeti érdek iránti elkötelezettségét".

Slokovic: Fogytán Sanader pénze

Sanader azt állítja, hogy ártatlan. Miért kellett akkor másfél évvel ezelőtt Ausztriából hazahozni az elfogatóparancs kiadása után?

Az elfogatóparancsot csak az után adták ki, hogy külföldre ment. De ha el akart volna menekülni, aligha jött volna haza az Egyesült Államokból pár nappal korábban, amikor már javában terjedt a hír, hogy meg fogják gyanúsítani.

Mégis Ausztriában fogták el.

Nem tudom, ott éppen mi dolga volt, és kétségtelen, hogy amikor meghallotta, hogy nemzetközi körözést adtak ki ellene, nem tudta eldönteni, hogy mit tegyen. De nem próbált megszökni.

Ki, milyen forrásból fizette ki érte az 1,65 millió eurós óvadékot? Ez óriási összeg.

Kisebb részét, körülbelül 250 ezer eurót fizette készpénzben Sanader két közeli barátja. A zömét családtagok és barátok ingatlanjainak és más eszközeinek a tulajdonjoga tette ki. Sanader saját vagyona nem jöhetett szóba, mert azt az eljárás során befagyasztották. Ez egyébként a védelmét is megnehezíti, nem tud minket, az ügyvédeit fizetni.

Ingyen dolgoznak?

Nem ingyen, valamennyi tiszteletdíjat kapunk, de nem eleget. Sok más ügyünk van, és én a saját irodámban szinte semmi mással nem tudok foglalkozni, mert heti négy napot töltünk a bíróságon ebben az ügyben. Rengeteg a költség is, szakértőket kell fizetni, és csak az iratok fénymásolása több tízezer kunába kerül. (1 kuna = 39 forint - a szerk.)

Mi lesz, ha Sanader végleg kifut a pénzéből? Önök felhagynak a védelmével, és kirendelt védője lesz?

Megtörténhet, nem is feltétlenül sokára.

Elég ritka, hogy egy Sanaderhez hasonlóan befolyásos politikus olyan helyzetbe kerül, mint ő. Hogyan viseli?

Kitűnően. A magam részéről csodálom, hogy milyen erős, mennyire jól kezeli az állandó frusztrációt. Elvégre egy teljes évig volt börtönben, manapság szinte naponta a bíróságra jár, miközben hét-nyolc éven át az ország legfontosabb embere volt. Nagyon nagyot bukott, mégis képes ezen túltenni magát. Egyedül attól szenved, hogy a családját sem kíméli a sajtó, meg persze sok barátja hátat fordított neki. Zágrábot egyébként nem hagyhatja el, csak akkor, ha ezt a bíróság külön engedélyezi, külföldre egyáltalán nem mehet. Otthon és a bíróságon tölti az idejét, érthető módon kevés programja van.