Vágólapra másolva!
Az emelkedés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét a költségvetés háromnapos parlamenti vitáját elindító felszólalásában Matolcsy György, ennek ellenére úgy véli, hogy "szerény helyzetünk lesz Európában és a régióban". A nemzetgazdasági miniszter szerint jövőre jelentősen nő majd a reálbér és a fogyasztás minden foglalkoztatási és korcsoportban, 2013 végére pedig egy válságon kívüli, emelkedő világban találjuk Magyarországot. A költségvetés általános vitájára harmincórás időkeret van, szerdán mondja el véleményét az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács elnöke is.
Vágólapra másolva!

Kongó padsorok között kezdődött meg Matolcsy György expozéjával a jövő évi költségvetés általános vitája. "A költségvetés az elmúlt két és fél év sikeres konszolidációjára épül. Nagyon rövid idő alatt egy nagyon elrontott pénzügyi helyzetet szanáltak a polgárok" - fogalmazott. Szerinte ez szép siker, de "szerénységre kell, hogy intsen, mert még nem nyertük meg a növekedést és a jelentős munkahelybővülést".

Matolcsy szerint az Európai Unió is elismerte, hogy Magyarország 2010 közepétől sikeres költségvetési konszolidációt hajtott végre. "De ehhez kellett az is, hogy megismerjék a 2013-as büdzsé sarokszámait is" - tette hozzá.

A gazdasági miniszter úgy véli, hogy nehéz lesz a következő években az Európai Unióban a növekedést fenntartani és beruházási fordulatot végrehajtani, mert az EU egyelőre nem találja a választ, hogy hogyan versenyezhetne Ázsiával, Brazíliával vagy Törökországgal. A válság pedig akár évtizedekig is eltarthat.

Matolcsy azt mondta, hogy a jövő évi büdzsé több mint százezer munkahely létrehozását és 3,8 millió munkahely megőrzését segíti. Emellett kétszázalékos, talán afölötti növekedésre számít. "Szerény helyzetünk lesz Európában és a régióban" - fogalmazott.

A büdzsé ugyanakkor várakozása szerint megadja a jövő évi növekedés kereteit. Mint mondta, a kitűzött 2,2 százalékos hiányszint jóval elmarad az EU-által elvárt 3 százalékos határtól, ráadásul az államadósság - amit Magyarország legnagyobb terhének nevezett - a korábbi 81,5 százalékos szintről idén 78 százalékra, jövőre pedig 76 százalékra csökkenhet. Csökkentésre szerinte maximum nyolc ország lesz képes az EU-ból - emelte ki.

A biztató számok mögött szerkezeti megújulás áll - jelentette ki Matolcsy, hozzátéve, hogy kevés kormány vállalkozik ilyenre az EU-ban. Szerinte az államnál, az önkormányzatoknál, a munka világában és az adórendszerben is megindultak egy hatékonyabb világ felé. Hozzátette, hogy az ország a folyamat elején van, és megismételte, hogy szerénynek kell lenni.

Matolcsy beszélt arról is, hogy a jövő évi büdzsé a foglalkoztatottak számának bővülésére épül, emellett jövőre jelentősen nő majd a reálbér és a fogyasztás minden foglalkoztatási és korcsoportban, a nyugdíjak pedig a 4,2 százalékos infláció mértékével megegyező arányban emelkednek majd. Beruházási fordulatot is vár jövőre Magyarországon, mert csak ezzel lehet tartós a növekedés. Beszédét azzal zárta, hogy 2013 végére válságon kívüli, emelkedő világban találjuk Magyarországot.

ÁSZ: a bevételek 58 százaléka megalapozott

Az Állami Számvevőszék szerint a jövő évi hiány tartható, de számos kockázatot tartalmaz a költségvetési javaslat a bevételi és a kiadási oldalon is - jelentette ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos tolmácsolta az ÁSZ álláspontját, mely szerint a költségvetésben előirányzott adóbevételek 58 százaléka megalapozott, 12 százaléka teljesíthető, de csak részben alátámasztott, 30 százaléka pedig nem megalapozott, mivel nincs meg a megfelelő jogi-számszaki háttere és a számvevőszék becslése szerint a tervezettnél kevesebb bevétel várható.

A kiadási oldalon a tervezett tételek 56 százaléka megalapozott, 37 százaléka részben megalapozott, 7 százaléka pedig megalapozatlan az ÁSZ szerint. Domokos László elmondta, számításaik alapján a nyugdíjbiztosítási alap és az egészségbiztosítási alap tervei kockázatokkal, de teljesíthetőek, az önkormányzati rendszer átalakítása azonban az egész rendszer működését veszélyezteti.

Kockázatot lát a sárgacsekk-adóban a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) nincs alapvető ellenvetése a jövő évi költségvetés megalapozottságáról, ugyanakkor komoly kockázatokat lát a kabinet makrogazdasági prognózisában, ezért azt javasolja a kormánynak, hogy reagáljon a gazdasági növekedést hátráltató tényezőkre.
Kovács Árpád, a szervezet elnöke szerint minden ismert trend arra mutat, hogy a GDP dinamikája idén és jövőre is érdemben lehet alacsonyabb a kormány által feltételezettnél.

A Költségvetési Tanács javaslatinak jelentős részét figyelembe vette a benyújtott költségvetési törvényjavaslat, de a még nyitott kérdések zárására jó lehetőséget ad a vita korai megkezdése - tette hozzá Kovács Árpád. A Költségvetési Tanács elnöke beszélt arról is, hogy bevételi oldalon a hangsúly a forgalmi adókra és illetékekre került, de ezeket a bevételeket jelentős kockázatok kísérik. Emellett kockázatosnak ítélték azt is, hogy a tranzakciós adó makrogazdasági hatásáról nem voltak információk, miközben a büdzsé nagymértékben támaszkodik rá.

Harminc óra a jövő évi költségvetésre

Az Országgyűlés szerdán kezdi el tárgyalni a 2013-as költségvetést; csütörtökön és pénteken folytatódó általános vitájára összesen harminc órát szán a parlament. Szerdán 10 óra 30 percben szólalhatnak fel a pártok. A Fidesznek 132 perc, a KDNP-nek 63 perc, az MSZP-nek 71 perc, a Jobbiknak 68 perc, az LMP-nek 44 perc, míg a független képviselőknek összesen 12 perc jut.

Orbán Viktor miniszterelnök május elején kérte a kormánypárti frakciószövetséget, hogy rendhagyóan még a nyári szünet fogadja el az Országgyűlés a büdzsé sarokszámait. A kormány június 15-én nyújtotta be a költségvetési törvényjavaslatot, amely GDP-arányosan 2,2 százalékos hiánnyal számol. A kiadási főösszeg 15 476,9 milliárd forint, a bevételi 14 799,7 milliárd. A kabinet 1,6 százalékos GDP-növekedésre számít, és arra, hogy az államadósság bruttó hazai termékhez mért aránya 78-ról 76,8 százalékra csökken. Az infláció 4,2 százalék lehet a kormány várakozása szerint.