Szünidőre nem adna diákhitelt a kormány

Vágólapra másolva!
Csak a tanulmányi hónapokra lehetne szabad felhasználású diákhitelt igényelni egy kormányrendelet tervezete szerint.
Vágólapra másolva!

A kormány rendelettervezete szerint a 2012/2013-as tanévtől a hallgatók továbbra is csak a tanulmányi hónapokra igényelhetnének legfeljebb 50 ezer forint szabad felhasználású diákhitelt. Kötött felhasználású hitelcélnál tanulmányi félévenként a felsőoktatási intézmény részére igazoltan fizetendő képzési költségnek megfelelő összeg igényelhető.

A hatályos rendelkezés is ekkora összegeket tartalmaz, nem szerepel azonban benne a tanulmányi hónapokra, illetve a tanulmányi félévre vonatkozó kitétel. A kormany.hu-n olvasható tervezetet július 3-ig lehet véleményezni.
Egy másik javaslat a Diákhitel szervezetnek a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból történő adatigénylésével összefüggő egyes törvényeket módosítaná. A javaslat bővítené a Diákhitel szervezet által igényelhető adatok körét.

Hosszabb távon kapcsolati kód használatának biztosításával a Diákhitel szervezet automatikusan értesítést kaphatna a hitelfelvevő személyi adatainak a változásáról. Ezzel a Diákhitel szervezet ügyfelei az adatváltozások személyes benyújtása és egyeztetése helyett elektronikus úton is bejelenthetnék a változásokat - írják az indoklásban.

A Diákhitel Központ Zrt. a napokban jelentette be, hogy 8 százalék marad a szabad felhasználású diákhitel kamata július 1. és december 31. között is. A szabad felhasználású diákhitel keretében felvehető összegeket augusztus 15-ig állapítják meg.

A képzési költségek fedezetére rendelkezésre álló, kötött felhasználású hallgatói hitel (Diákhitel 2), amelynek az ügyfelek felé felszámított kamata 2 százalék lesz, a 2012/2013-as tanév őszi félévétől igényelhető. A Diákhitel 2 teljes kamatlábát a társaság a tanévkezdést megelőzően teszi közzé.