Kétóránként száguld a pénz hétfőtől

Vágólapra másolva!
Hétfőtől napon belül célba érnek az internet-, mobilbankon vagy telefonon kezdeményezett banki pénzátutalások. A rendszer öt, egyenként kétórás ciklusokra osztja a napot, ha pedig az ügyfél a bank által megszabott határidőig beadja a megbízást, akkor az négy órán belül megérkezik a másik félhez.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől felgyorsulnak a bankok közötti átutalások, mert több mint kétéves fejlesztés után hétfőtől elindul a napon belül lehet átutalási rendszer - hangzott el a Magyar Bankszövetség szerdai sajtótájékoztatóján.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eddigi egy nap helyett négy óra alatt el mégérkeznek az átutalt összegek a célszámlára. A lehetőség csak az elektronikus úton - interneten, mobilalkalmazáson, telefonon - beadott átutalásokra vonatkozik, a beszedésekre nem. (A kettő között a különbség, hogy az átutalást az indítja, aki fizet, kötelezett; míg a beszedést az, akinek fizetnek, jogosult). A négy órán belüli átutalásnak a feltétele, hogy az ügyfél a bank által megadott határidő előtt beadja a megbízását. Az elszámolási rendszerben kétórás ciklusok lesznek, fél 9-kor kezdődik a nap és az első ciklus, fél ötkor pedig az utolsó. "A 16.29.59-ig beadott a megbízások négy órán belül teljesülnek" - fogalmazott Legeza Péter, a rendszert működtető Giro Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hatvanezer milliárdos cég

A bankok a különböző átutalásokat, beszedéseket bonyolíthatnák le egymást közt, de ez jóval drágább lenne, ha nem vonnának be külön szolgáltatót, a Girót, amely 54 pénzintézettel van kapcsolatban, és összesíti a megbízásokat. A Girón nem megy át pénz, ugyanakkor éves szinten 290 millió tranzakción keresztül 60 ezer milliárd forint mozgását koordinálja. Legeza Péter, a Giro elnök-vezérigazgatója közölte, előzetes becslésük szerint az utalások közel négyötöde fog átvándolroni az új rendszerbe, kétóránként 120-140 ezer megbízást fognak kezelni.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára elmondta, hogy a napon belüli átutaláshoz szükséges fejlesztések költsége 15-20 milliárd forint között volt, ám az ebből adódó kiadást a bankok nem fogják áthárítani az ügyfelekre, mivel a gyorsabb pénzforgalom élénkíti a gazdaságot, ami kedvező a bankok számára.

A napon belüli átutalások bevezetését Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke jelentette be 2010 októberében, akkor közölte: egy nap helyett legfeljebb négy óra lehet az elektronikus csatornán benyújtott megbízások teljesítése a hazai bankrendszerben, az új rendszer 2012. július 1-től lép hatályba.

A rendszer egyik előnye, hogy hétfőtől elég lesz az esedékesség napján elindítani az adott összeget, a jelenlegi rendszerhez képest a fizető fél - átutaló - egy nappal tovább használhatja a pénzét. Vagyis a négyórás utalás megszünteti az egynapos kamatveszteséget.

Hétfőtől a végső benyújtási határidő után - mondjuk este vagy hétvégén - benyújtott megbízásokat a következő munkanap reggelén fogják leterhelni, így azok addig is az ügyfél számára fognak kamatozni. A másik előny az, hogy valamennyi elektronikus egyedi forintátutalásnál lehetőség lesz az eddiginél több adat közlésére és fogadására. Ez elsősorban a vállalatoknak fontos, mert lehetőség lesz a számlavezető rendszerek közötti automatikus kommunikáció fejlesztésére és bővítésére.