Begyűjti az embriók pénzét a kormány

Vágólapra másolva!
 Visszamenőlegesen is lehet babakötvényt váltani a gyerekeknek, de a jövőben csak a Magyar Államkincstár vezethet ilyen számlát. A kamatok egyelőre kedvezők, de ha a monopólium teljes lesz, ez változhat.
Vágólapra másolva!

Babakötvény-monopóliummá válik ősztől az Államkincstár, mert akkortól már csak ott lehet nyitni Start-számlát. Ide érkezik a születés után a 42 500 forintos állami kezdő támogatás, és itt tudnak félre tenni a szülők a gyerekük javára, a befizetés után pedig újabb állami támogatás jár.

De nemcsak ezért fog bővülni az államnál vezetett babakötvények száma, ugyanis egy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslat arról is rendelkezne, hogy akik most valamelyik kereskedelmi banknál vezettetik a Start-számlát, de váltani akarnak, azok csak a kincstárhoz vihetik át a babakötvény, és nem gondolhatják meg magukat később, az államtól nem lehet visszavenni a számlát.

A törvényjavaslat lehetővé tenné azt, hogy ne csak a babakötvény 2006-os bevezetése után születetteknek nyithassanak Start-számlát a szülők, hanem utólag az idősebbek részére is. A kormány eltörölné a befizetési korlátot is: most csak évi 120 ezer forintot lehet elhelyezni a számlán, a jövőben annyi megtakarítást halmoz fel ott a szülő, amennyit akar.

A kincstárnál eddig is lehetett nyitni Start-számlát, kezelhette a babakötvényt az állam is, de több mint száz pénzügyi szolgáltató, gyakorlatilag minden ismertebb kereskedelmi bank is csábította a gyereke életkezdésének megkönnyítésén gondolkodó szülőket. Az államkincstárnál és az enpenzem.hu pénzügyi honlap gyűjtése szerint a legtöbb kereskedelmi banknál sem számítottak fel díjat a számlavezetésért, de a kínált kamatokat tekintve már színesebb a paletta. A kisebb havi befizetésért kisebb, másfél százaléktól induló a kamat, a nagy összegű befizetést pedig 6- 8 százalékos kamattal is honorálja a bankok nagy része. A Magyar Államkincstár az ötéves állampapírhozamnak megfelelő kamaton fialtatja a babakötvényben elhelyezett pénzt már az első fillértől kezdve, ami most 7,9 százalék.

Az államkincstár ajánlata már most is vonzó a banki kínálattal összevetve, a törvény erejénél fogva pedig hatalmas ügyfélkört kap a kincstár. Egy közel ötezer babakötvényt vezető nagy kereskedelmi banknál az októbertől életbe lépő szabályok hatásait pontosan még nem tudják megbecsülni, de arra azért nem számítanak, hogy tömegével szipkázza el tőlük az állam a meglevő Start-számlákat.

Az új belépőkkel azonban óriássá válik a kincstár, egy idő után pedig egyeduralkodó lesz. Ezt a folyamatot fel is gyorsíthatja a kormány egyszerűen azzal, hogy a kincstár megemeli a kínált kamatot, majd ha lényegében mindenkit magához édesgetett a kereskedelmi bankok ügyfelei közül, akkor visszacsökkenti a hozamot, hiszen el nem lehet tőle vinni a megtakarítást, maximum nem fogja tovább gyarapítani a befizetéseket a szülő.

Az egész arra lehet jó, hogy az állam finanszírozása biztosabbá válik, mert a kincstárnál elhelyezett pénzekből állampapírokat vásárol a számlavezető, a kincstár. Ez a cél már egy áprilisi kormányhatározatból is kiolvasható volt, amelyben már jelezték azt is, hogy hamarosan az államhoz terelhetik át a babakötvényeket.