Európai államkincstárt hozna létre az EU

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozták az Európai Unió jövőjéről szóló elképzeléseiket az uniós vezetők a csütörtöki EU-csúcs előtt. Létrehoznának egy európai államkincstárat, amely őrködne az egyes tagállamok költségvetése felett, és akár bele is szólhatna abba, az eurózóna tagállamai között így egyfajta pénzügyi közösség is létrejönne.
Vágólapra másolva!

Bemutatták az Európai Unió jövőjéről szóló elképzeléseiket az uniós vezetők. A csütörtöki EU-csúcs előtt közölt elképzelések között szerepel egy úgynevezett európai államkincstár, amely a tagállamok költségvetése felett őrködne - írja internetes oldalán a BBC hírcsatorna.

A nyilvánosságra került dokumentum szerint az európai államkincstár az egyes tagállamok költségvetése felett őrködne, és akár bele is szólhatna, így az eurózóna tagállamai között egyfajta pénzügyi közösség is létrejönne.

Az Európai Tanács elnöke által jegyzett dokumentum egy úgynevezett banki uniót is említ, ez pedig egy olyan közös bank létrehozását vetíti előre, amely egységes bankbiztosítási rendszert állítana fel. A Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke által jegyzett összeállításban az Európai Bizottság, az Eurogroup és az Európai Központi Bank is részt vett.

"Sorsfordító pillanatban van az európai integráció" - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter korábban már kijelentette, hogy szükség lenne egy olyan európai pénzügyminiszterre, aki mint Európa megválasztott elnöke, megvétózhatná az egyes tagállamok költségvetését.

Francia, német, spanyol és olasz pénzügyminiszterek kedden a szorosabb unióról folytatnak tárgyalásokat. A francia pénzügyminiszter a csütörtöki EU-csúcsról azt mondta, "most kell lefektetni az euró második fázisát".

Orbán Viktor magyar miniszterelnök már korábban kijelentette, nem támogatja az Európai Egyesült Államok ötletét, mert ha az többek közt közös uniós adószedést jelentene, azzal csak a brüsszeli bürokráciát erősítenék. Egyik szokásos rádióinterjújában a kormányfő úgy fogalmazott, "radikális átalakítási tervek vannak" Európában, amelyek olyan mélyen érintik a nemzeti szuverenitást, hogy alapjaiban változtatják meg azt, amit egy ország függetlenségéről gondolunk. Ezért azt is hozzátette, hogy Magyarországnak újra át kell gondolnia, egyáltalán akar-e az eurózónához csatlakozni.