Megduplázódtak a spanyol állampapírhozamok

Vágólapra másolva!
A három hónapos spanyol állampapírok esetében a hozam a triplájára, a hat hónapos kincstárjegyek esetében a duplájára nőtt a keddi aukción az egy hónappal ezelőtti árhoz képest. A spanyol állam összesen 3,1 milliárd eurónyi értékpapírt értékesített.
Vágólapra másolva!

Jelentősen megugrottak a hozamok a keddi spanyol állampapír-aukción, az ibériai ország tavaly november óta nem fizetett ilyen magas hozamot rövid lejáratra, miközben a mentőcsomagra szoruló hazai bankok részéről csökkent az érdeklődés. A keddi aukción felkínált 3 és 6 hónapos állampapír iránt erős volt a befektetők érdeklődése, a spanyol államkincstár a tervezett mennyiségnél valamennyivel többet, összesen 3,1 milliárd eurónyit értékesített a kétféle értékpapírból.

A 3 hónapos futamidejű állampapír esetében a hozam 2,362 százalékra emelkedett, a legutóbbi, május 22-i aukción kialakult 0,846 százalékos hozam csaknem háromszorosára. A 6 hónapos állampapírokat 3,237 százalékos hozammal értékesítették, csaknem kétszer magasabbal, mint a május 22-i aukción kialakult 1,737 százalék.

A befektetők összesen 8,325 milliárd euró értékű ajánlatot tettek, de ezen belül a spanyol bankok a múlt havinál kisebb keresletet támasztottak. Spanyolországnak nem kellett ilyen magas hozamot fizetnie ilyen rövid lejáratú állampapírra azóta, hogy június 9-én bejelentette: pénzügyi támogatásért folyamodik az euróövezeti országokhoz, hogy konszolidálni tudja bankszektorát. A bejelentés után a hosszabb távú állampapírhozamok is kilőttek.

Az államkötvények hozama azért fontos, mert ez mutatja meg, hogy a befektetők mekkora kamatért hajlandók hitelezni egy államnak. Ha a kamatok (hozamok) magasak, az azt mutatja, hogy kockázatosnak látják az ország gazdaságát, kevésbé bíznak a gazdasági teljesítményében.