Vágólapra másolva!
Az európai pénzügyi stabilitási alapból vár támogatást Ciprus, hogy mérsékelje a görög válság miatt bankrendszerét érő negatív hatást. Ezt hétfőn jelentette be a ciprusi kormány, miután a Fitch megvonta az ország befektetési ajánlású minősítését.
Vágólapra másolva!

Ciprus segélycsomagot kér - jelentette be a nicosiai kormány rendkívüli ülése után hétfőn este. Előzőleg, még délelőtt a Fitch megvonta Ciprus befektetési ajánlású minősítését, majd a kormány rendkívüli ülésre ült össze. Ciprus az európai pénzügyi stabilitási alapból (EFSF/ESM) vár támogatást, hogy mérsékelje bankrendszerének a görögországi válságból származó negatív hatását.

A Fitch Ratings arra hivatkozva vonta meg Ciprus befektetési ajánlású adósosztályzatát, hogy a korábban vártnál valószínűleg jóval nagyobb, a bruttó hazai termék (GDP) negyedét közelítő tőkepótlásra lesz szüksége a helyi bankrendszernek.

A Fitch szerint a ciprusi bankrendszernek a Cyprus Popular Bank által eddigi igényelt 1,8 milliárd eurón túl - ami önmagában elérte a ciprusi GDP 10 százalékát - további jelentős tőkeinjekcióra lesz szüksége. A szükséges tőkepótlás elérheti akár a 4 milliárd eurót is, ami Ciprus éves GDP-értékének 23 százalékát teszi ki.

A ciprusi bankrendszer megnövekedett veszteségeinek zöme a helyi bankok görögországi kitettségeiből ered, azonban a hazai piacra kihelyezett hitelállomány nemteljesítő hányada is jelentősen nőtt az elmúlt egy évben. A ciprusi bankoknak akkor is további komoly veszteségeket kell elviselniük, ha Görögország az euróövezet tagja marad, mivel a görög gazdaság középtávon is várhatóan recesszióban lesz, emellett a hazai eszközminőség romlása is folytatódik.

Görögország, Írország és Portugália nemzetközi pénzügyi támogatásban részesült, míg az ugyancsak euróövezeti Spanyolország bankágazatának kért támogatást, de azt még nem hagyták jóvá.