Vehet magának egy darabot Norbiból

Schobert Norbi tőzsdére megy, norbert, Update, Norbi Titok című műsorában beszélget az egészséges életmódról a műsor  2005.04.15-i felvételén
Vágólapra másolva!
Hatalmas dobásra készül Schobert Norbert fitneszedző, aki tervei szerint tőzsdére viszi a cégét, így bárki vásárolhat magának egy részt az egészséges életmódot hirdető, de a versenyhivatal által korábban többször megbüntetett Norbi Update-ből. A saját nevét márkává fejlesztő egykori rendőr kacérkodott már kávézólánccal, de az megbukott, bár az Update-üzlethálózat évről évre növekszik. Most azt mondja, számon lehet majd rajta kérni a hangzatos bejelentést.
Vágólapra másolva!

Ősztől már nemcsak Norbi rudit (azaz Norbi Update desszert túrórudat), juhtúrós partifalatokat vagy uborkakonzervet vehetünk, hanem a cég részvényeit is megvehetik. Schobert Norbert fitneszedző legalábbis hétfőn a Borsnak nyilatkozva azt mondta, tőzsdére viszi a cégét.

Az egészséges táplálkozást hirdető Norbi Update márka jelenleg mintegy 400 terméket fog össze, ezek mindegyike bérgyártásban készül. Gyárt például Update salátaöntetet az Univer, müzliszeletet a Cerbona vagy csokipudingot a Sole-Mizo. Schobert vállalkozásának egyik lábát ezek a terméklicencek adják, a másikat pedig a saját értékesítési hálózat. Az elkészített termékek egy részét ugyanis hagyományos boltok nem, csak az Update-franchise-jogot megvásárló hálózattagok adhatják el.

A rendőrből fitneszedzővé, majd üzletemberré váló Schobert Norbert lényegében a 2004-ben útjára indított Norbi Update márkanevet vinné a piacra. Azt a nevet vezetné be a tőzsdére, amely annak ellenére megőrizte értékét, hogy a Gazdasági Versenyhivatal többször osztott ki több millió forintos büntetést, mert nem tudták bebizonyítani a termékek fogyasztó hatását. Schobert szerint azért, mert a jogszabály mást ért fogyasztás alatt, mint amivel az ő cége dolgozik.

Jön a cseh, a román és az osztrák Norbi

A tőkére most azért van szüksége a Norbi Update International Zrt. néven futó vállalkozásnak, mert terjeszkedni kíván Magyarországon és külföldön egyaránt. A cég honlapja szerint jelenleg 57 magyarországi és 12 szlovákiai üzletben adnak el Norbi Update termékeket, ezenkívül sok Update logóval ellátott tejet, felvágottat, sajtot, pékárut és sok más élelmiszert találni vegyesboltokban.

A névadó-tulajdonos Norbi tervei szerint 250 magyarországi és 100 szlovákiai üzletet nyitnak a következő években, miközben sorra nyitják meg a többi országban is a boltokat: Románia, Ausztria és Csehország van a vállalkozás célkeresztjében. Norbi a tőzsdei bevezetés után a saját termelésbe is belevágna - árulta el az [origo]-nak -, amivel egyelőre azért nem siet, mert Magyarországon jelenleg is van számos kihasználatlan üzem, így könnyű bérgyártót szerezni.

A gyors terjeszkedést a franchise-modell teszi lehetővé. Schobert Norbert elmondása szerint tízmillió forintból egy teljesen felszerelt, gépesített, készlettel feltöltött üzletet vehet át a franchise-jog megvásárlója. A tulajdonos szerint jó üzlet a boltnyitás, mert átlagosan 16 hónap alatt megtérül. A Westend bevásárlóközpontban nyílt üzlet már fél év alatt kitermelte az árát, de vidéken, Békéscsabán sem kellett több egy évnél - jelentette ki.

Az olcsó, és gyors megtérüléssel kecsegtető üzlet tehát a növekedés alapja. 2010-ben még 134, tavaly 470 millió forint árbevételű cégtől 800 millió forintos árbevételt vár a tulajdonos idén. A Norbi Update International lényegében csak a jogok kereskedelmével foglalkozik, a termékek gyártása és logisztikája nem tartozik hozzá. A teljes termékforgalom így nem is jelenik meg nyilvános adataiban, de a tulajdonos szerint összesen 2,5 milliárd forint értékben kelt el Update termék tavaly. Az ő cége ez alapján tavaly 318 millió forint forgalmi jutalékot kapott, a saját értékesítés pedig 55 millió forint alatt volt.

A modellválasztás egyik oldala csak, hogy könnyen megszerezhető az Update termékek eladási joga. A franchise-vevőknek számolniuk kell azzal is, hogy a jogtulajdonos cég szigorú előírásokat támaszt, és folyamatosan ellenőrzi ezek teljesülését. Beleszólnak például abba, hogy milyen ruhában legyenek az eladók, milyen minőségű a kiszolgálás, milyen az üzletvezetők és az eladók képzettsége. Schobert Norbert szerint például kötelező továbbképzést tartanak kéthavonta: attól, aki nem jelenik meg, elveszik a franchise-jogot. A feltételek betartását pedig a cég egyenruhás képviselői az országot járva ellenőrzik.

Se ki-, se belopni nem lehet

A szigor mögött nemcsak üzleti megfontolás, hanem Schobert Norbert korábbi rossz élményei is állnak. Az [origo]-nak nyilatkozva ingerült hangja is árulkodott arról, hogy nincsenek kellemes emlékei arról, hogy korábban kávézót és éttermet is nyitott. "Olyan mértékű volt a dolgozói lopás, hogy nem érte meg" - mondta, hozzátéve, hogy "nem akartam nyomozóként élni az életem". A jelenlegi üzleti modellben csak jogokat, licenceket adnak el, így "se ki-, se belopni nem tud senki". A belopás alatt azt értette, hogy korábban Update márkanév alatt forgalmaztak közönséges alapanyagokból készült termékeket is.

A korábbi időszakra úgy emlékszik vissza, hogy az "csak nehézséggel" telt. A 2004-ben megalkotott Update márkát próbálta étteremben is hasznosítani, de ez ugyanúgy bedőlt, mint a szentendrei kávézója. A vállalkozásaiba nagy lelkesedéssel vágott bele, kávézóból például nemcsak egyet, de ötszázat akart létrehozni a Borsnak adott 2008-as interjú szerint. Ezek megbuktak ugyan, de az Update márkanév túlélte a próbálkozásokat.

"Számon lehet kérni rajtam"

"Nyugodtan számon lehet rajtam kérni ősszel a tőzsdei bevezetést" - erősítette meg szándékát Schobert az [origo]-nak, és egyben elutasította azokat a feltételezéseket, hogy csak egy látványos, de később meg nem valósuló bejelentésről lenne szó. A részleteket üzleti titokként kezeli, így a részletes tervet nem árulta el, de azt igen, hogy jelentős mértékű tőkeemeléssel lépnének a Budapesti Értéktőzsdére. A nyílt piacra lépéssel párhuzamosan a több érdeklődő tőkebefektetőből az egyikkel szintén együttműködésre lépnének, de a befektetőcsoport kilétét a celeb fitneszedző nem árulta el. Schobert Norbert azonban nem kívánja kiengedni a kezéből a cég irányítását, ezért a részvények legalább 50 százalékát és egy részvényt magánál tart, a tőzsdére bevezetett részvényekből viszont bárki vásárolhat majd ősztől.

A fitneszedző büszkén érvelt a márkanév ereje mellett az [origo]-nak azzal, hogy a Facebookon neki és a feleségének, Rubint Rékának több mint 750 ezer követőjük van, egy-egy bejegyzését pedig mintegy 200 ezren érik el, és 1000 és 5000 közötti felhasználó lájkolja. Emellett közös főzős tévéműsoruk van a Tv2-n, könyveket és DVD-ket adnak ki az Update márkanévvel.

"A cég értékének jelentős részét adhatja a márka" - mondta Somi András, a KBC Securities vezető elemzője az Update név tőzsdére vitelének ötletéről. A márkanév szerinte a cég ereje és hátránya is egyben, mivel a Norbi Update egy közismert, könnyen elmagyarázható név, ami a magánbefektetők megcélzásában sokat segít, viszont kérdéses, hogy vajon ezen túl képes-e valódi részvényesi értékteremtésre a cég.

A részvény bevezetésével az Update cég bárki számára elérhetővé válik, de Somi András szerint könnyen előfordulhat, hogy nem lesz a papírokkal érdemi kereskedés. Ez azt jelentené, hogy elvileg lehetséges a vétel és eladás, de a gyakorlatban alig történik kötés, a papírok szellemrészvénnyé válnak. Az elemző elmondta, hogy a Budapesti Értéktőzsdén sem ismeretlen, hogy egy cég a megalakulása után viszonylag hamar lép parkettre, így az egyébként már pár éve működő Norbi Update sem lógna ki a sorból.

"PR-fogásként értékeltem elsőre, de az is lehet, hogy nem akkora vicc, mint elsőre kinéz, minden attól függ, mennyire komolyak a cég szándékai" - mondta Somi. Szerinte a Norbi Update az adatait tekintve "tankönyvileg még nem egy tőzsdeérett cég". Nem feltétlenül hátrány, hogy a cég viszonylag kicsi, mivel ha nagy lépésekkel tud előre menni, az a befektetőknek szimpatikus lesz, de ehhez biztosan jelentős kockázatok is társulnának - mondta Somi András, aki összefoglalóan annyit mondott, "biztos, hogy egyedi sztori lenne".

A tőzsdei bevezetést a Buda-Cash brókerház ajánlotta - mondta a fitneszedző az [origo]-nak. A "jelentős mértékű" többlettőke jól jöhet a cég terjeszkedési terveihez, de kockázatos is lehet. A 2010-ben tőzsdére lépett CIG Pannónia részvényeinek árfolyama a harmadára esett, a 2009-ben indult Közép-európai Gázterminálé pedig 1580 forintról 45 forintra (ez volt a hétfői záróár). Ilyenkor a cég értéke olvad el, ami amellett, hogy nem vet jó fényt a vállalatra, az eredményességét is rontja.

A piac, ahol a vállalat működik, szintén kockázatokkal terhelt. Az élelmiszeriparban a Coface Hungary júniusi tájékoztatása szerint jelentős a forgóeszközhiány, magasak az alapanyagárak, gyakori a késedelmes fizetés, széles körben elterjedt a szállítói hitelezés, ráadásul komoly a szezonalitás, így az Update-cégnek jó pénzügyi adottságokkal kell majd bizonyítania a befektetőjelöltek számára, hogy stabil marad.