Nem szavaznak a héten a jegybanktörvényről

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank csak július elejére véleményezi az új jegybanktörvényt, ezért arról a parlament nem szavaz a héten - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Arra akkor lett volna lehetőség, ha eltértek volna a házszabálytól, de a javaslatot a normál menetrendben tárgyalják.
Vágólapra másolva!

A parlament biztos nem szavaz ezen a héten az új jegybanktörvényről. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének hétfői tájékoztatása szerint az Európai Központi Bank jelezte, hogy csak július elejére készíti el az új törvénnyel kapcsolatos észrevételeit.

"Ezt meg akarjuk várni" - közölte Rogán. Elmondása szerint ezért a törvényjavaslatot nem tárgyalják a házszabálytól való eltéréssel, hanem hétfőn a normál menetrendben kezdődik meg a törvényjavaslat általános vitája.

A jegybanktörvény módosítását a múlt csütörtökön nyújtotta be Matolcsy György a parlamentnek több mint féléves huzavona után, amely a jogszabályt az Európai Központi Bank, az MNB és a Nemzetközi Valutaalap véleményével összhangban alakítja át.

A törvényjavaslat szerint módosulnának a monetáris tanács tagjainak és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének felmentésére vonatkozó passzusok, a tanács tagjainak száma pedig legalább öt, legfeljebb 9 fő lehetne. A módosítás szerint a monetáris tanácsnak nem kell megküldenie a kormánynak a testület napirendjét, és a kormány képviselője nem vesz részt a tanács ülésein, miután az erről szóló paragrafust hatályon kívül helyezné a most benyújtott módosító javaslat.

Az új törvény jelentősége, hogy ezzel várhatóan megnyílik az út a tárgyalások megkezdésére a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Erre utal a Magyar Nemzeti Bank szerdán nyilvánosságra hozott véleménye is. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Varga Mihály tárca nélküli miniszter az IMF ügyvezető igazgatójának, Christine Lagarde-nak, az Európai Központi Bank (EKB), elnökének, Mario Draghinak és az Európai Bizottság alelnökének, pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek küldött levelet. Ebben úgy fogalmaznak, hogy a magyar kormány elfogadta a nemzetközi intézmények által az ötoldalú tárgyalásokon megfogalmazott mindazon javaslatokat, amelyek a hiteltárgyalások megkezdésének előfeltételét képezték.