Hosszabbítást kérnek a görögök

Vágólapra másolva!
A görög kormány azt szeretné elérni, hogy a hitelcsomag fejében a költségvetést rendbe hozó intézkedések végrehajtására megszabott határidőt két évvel, 2016-ig kitolhassák.
Vágólapra másolva!

Az új görög kormány megpróbálja fékezni az elbocsátásokat és legalább két évvel kitolni azt a határidőt, amelyet a gazdasági fejlődését célzó terv megvalósításához szabtak az országnak, cserébe az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hiteléért.

A konzervatív Antonisz Szamarasz vezette hárompárti koalíció nyilatkozatában azt ígéri: "felülvizsgálják" az EU és az IMF által Görögország számára előírt mentőtervet oly módon, hogy "elnyújtják a költségvetési kiigazítások időszakát legalább két évvel", azaz 2016-ig.

Adócsökkentést terveznek

"A cél az, hogy a fizetések, a nyugdíjak és az állami beruházások további csökkentése nélkül lehessen elérni a költségvetési célkitűzéseket" - fogalmaz a dokumentum, bejelentve egyúttal a közalkalmazotti elbocsátások befagyasztását, valamint a munkanélküli-ellátások kiigazítását.

A koalíció emellett a vállalati adók csökkentését ígéri, valamint a korábban 23 százalékra megemelt áfa enyhítését az éttermek és a mezőgazdasági termelők számára. A nyilatkozat hivatalosan is megerősíti azt az elképzelést, amiről a hárompárti koalíció legkisebb tagja, a Demokratikus Baloldal (Dimar) már csütörtökön, a kormány eskütételének napján beszélt.

Ellenállásba ütközhet

A jelenleg érvényben lévő hitelmegállapodás értelmében a már öt éve recesszióban lévő Görögországnak 2014-ig további fájdalmas megszorítások révén kellene a tavalyi 9,3 százalékról 2,1 százalékra csökkentenie GDP-arányos államháztartási hiányát, cserébe az EU és az IMF újabb, 130 milliárd eurós hitelcsomagjáért. A szombaton közétett új kormányprogram a mentőcsomag feltételeinek könnyítését követelő társadalmi nyomásnak enged, és visszavonna számos megszorító intézkedést, amelybe Athén már beleegyezett februárban, amikor nyélbe ütötték a mentőcsomagot.

A program első próbája a jövő csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozó lesz, ahol a már Olaszországot és Spanyolországot, az unió harmadik és negyedik legnagyobb gazdaságát is fenyegető hitelválság lesz a fő téma. A görög terv várhatóan heves ellenállásba ütközik majd a csúcson. A hitelezői "trojka" - az EU és az IMF mellett az Európai Központi Bank - ellenőreit hétfőre várják Athénba, hogy áttekintsék, hogyan áll az ország a mentőprogram feltételeinek megvalósításával.