Magyarország jövőre megkapja a befagyasztott 150 milliárdot

Vágólapra másolva!
Az uniós pénzügyminiszterek érvénytelenítették a Magyarországnak nyújtandó támogatás közel 150 milliárd forintnyi részét befagyasztó korábbi döntésüket. 
Vágólapra másolva!

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) pénteken érvénytelenítette korábbi döntését a Magyarországnak jövőre szánt kohéziós támogatások felfüggesztéséről - közölte péntek délután a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A közlemény szerint a döntésre azért kerülhetett sor, mert a tanács és az Európai Bizottság is úgy látja, hogy Magyarország megfelelő lépéseket tett a túlzott hiány megszüntetése érdekében.

Matolcsy György Luxembourgban szép sikernek nevezte a döntést. A nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján elmondta, a döntés azon alapult, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Széll Kálmán-terv 2.0-ban szereplő államháztartási konszolidációs programját. "Először kaptunk olyan nyílt és egyértelmű visszajelzést az Európai Uniótól, hogy Magyarország az elmúlt két év nem könnyű, ámde áldozatos munkája révén az állam pénzügyeit rendbe tette 2012-re egy 2,5 százalékos költségvetési hiányszámmal, és jövőre is mélyen 3 százalék alatti hiány-előrejelzéssel" - fogalmazott. Matolcsy György jelezte, hogy pénteken a találkozó egyetlen résztvevője sem szállt vitába az Európai Bizottság szankciótörlési javaslatával.

Nem meglepő

A döntés nem váratlan. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az uniós döntés előtt közölte, hogy megszünteti az uniós pénzügyminiszterek tanácsa azt a döntését, hogy Magyarország uniós támogatásainak egy részét - közel 150 milliárd forintot - jövőre befagyasszák. Ezt megelőzően pedig José Manuel Barroso elnök személyesen javasolta a felfüggesztés megszüntetését.

A miniszterek még tavasszal arra hivatkozva határoztak a felfüggesztésről, hogy "Magyarország nem tett eredményes intézkedéseket a 2009. július 7-i tanácsi ajánlás nyomán a túlzott hiány hiteles és fenntartható módon, 2011-ig történő megszüntetésére". Már akkor bejelentették ugyanakkor azt is, hogy a pénzügyminiszteri tanács "2012. június 22-i ülésén vissza kíván térni a kérdésre annak érdekében, hogy a feltételek teljesülése esetén megszüntesse a felfüggesztést".

A frissített magyar konvergenciaprogram és más intézkedések elemzése nyomán május végén nyilvánosságra hozott javaslatában a Európai Bizottság már úgy értékelte, hogy "Magyarország a túlzott hiány megszüntetésének irányában megfelelő előrehaladást biztosító intézkedéseket tett".

Ennek megfelelően brüsszeli források is arra számítottak, hogy az EU soros dán elnöksége azt várja, hogy pénteken a miniszterek lényegében vita nélkül jóváhagyják a bizottság előterjesztését.