Újra kivehető a betegen töltött szabadság

Vágólapra másolva!
Újra kivehető az a szabadság, ami közben a munkavállaló beteg lesz  - így döntött az Európai Unió Bírósága. A döntés azonnali hatályú az egész Európai Unióban.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió Bírósága csütörtöki döntése értelmében, nem számít az éves szabadság részének, ha valaki a szabadsága ideje alatt megbetegszik. A betegen töltött napot később újra ki lehet venni, a döntés azonnali hatállyal, az egész Európai Unióban érvényes.

A bíróság úgy fogalmaz, hogy "a fizetett éves szabadsághoz való jog az uniós különleges fontossággal bíró elve, amit nem lehet megszorítóan értelmezni".

Hozzáteszik, hogy a szabadság célja annak a lehetővé tétele, hogy a munkavállaló pihenhessen, a kikapcsolódásra és szabad időtöltésre alkalmas idő álljon a rendelkezésére. Így ez a cél eltér a betegszabadság céljától, amely a betegségből való felépülést szolgálja.

A döntés szerint annak nincs jelentősége, hogy mikor lesz beteg a dolgozó. Ha ez a szabadság közben történik, akkor sem lehet a szabadság célja a felépülés. A bíróság egy korábbi döntésében azt már egyértelművé tette, hogy ha valaki bejelenti szabadságának időpontját, majd az előtt megbetegszik, akkor későbbre halaszthatja a szabadságot.

A BBC beszámolója szerint az ítélet a kihirdetés napján az egész Európai Unióban jogerős.

Az Európai Unió Bírósága azért foglalkozott az üggyel, mert egy spanyol kereskedelmi szövetség, az ANGED megtámadta a spanyol munkavallók jogát arra, hogy betegség esetén újra kivegyék szabadságukat.