Aknák veszélyeztetik a 2013-as költségvetést

Vágólapra másolva!
Az Állami Számvevőszék szerint a költségvetési bevételek 30 százalékánál nem biztos, hogy befolyik a várt összeg. Ennek ellenére szerintük tartható lesz a hiánycél.
Vágólapra másolva!

Nem megalapozott a személyi jövedelemadóból, a sárgacsekk-adóból, az evából, a regisztrációs adóból, a cégautóadóból, a hitelintézeti járadékból, valamint az elektronikus útdíjból remélt, összesen több mint 2000 milliárd forintos bevétel egy része - állapította meg az Állami Számvevőszék a jövő évi költségvetésről készített elemzésében.

Ezeknél a bevételeknél vagy nincsenek meg azok a jogszabályok, amelyek a kormány által várt bevételt hoznák, vagy rossz idei alapra tervezték a jövő évi bevételt, esetleg túlzott reményeket táplál a kormány az ÁSZ szerint.

A sárgacsekk-adónál az ÁSZ kiemeli, hogy a konvergenciaprogramban még csupán 130 milliárd forintot célzott meg a kormány, de később 228 milliárd forintos felső határt is megállapított. Még ezeknél is lényegesen több, 283 milliárd forintot tartalmaz a büdzsé. Ennek okát a Nemzetgazdasági Minisztérium nem fedte fel a számvevőknek, arról háttérszámításokat sem kaptak.

Nem megalapozott 30 százalék

Az ÁSZ szerint a költségvetés összes adóbevételének 30 százaléka nem megalapozott, további 12 százaléka csak részben megalapozott, és mindösszesen 58 százalékát találta rendben levőnek. (Az ÁSZ akkor talál nem megalapozottnak egy költségvetési tételt, ha számításai szerint legalább öt százalékkal kevesebb bevétel várható belőle.)

Az ÁSZ elnöke, Domokos László azt mondta, hogy nem adták össze, hogy végül is a nem megalapozottnak minősített bevételfajtákból mennyi bevétele hiányozhat az államnak. Azt viszont elmondták, hogy az idei gazdasági teljesítmény rosszabbul alakulhat a kormány által vártnál, és ennek kihatása van a jövő évi gazdasági növekedésre és adóbevételekre is. Ez 20-40 milliárdos lyukat üthet jövőre.

A sárgacsekk-adóból befolyó bevételeknél legalább 55 milliárd forintra nem kapott magyarázatot az ÁSZ. A számvevők szerint azonban a kormánynak dolga lenne az is, hogy felmérje az ilyen nagy bevétellel kecsegtető adónál, hogy miként hat a nemzetgazdaságra rövid és hosszú távon.

A személyi jövedelemadónál 40 milliárdos túltervezést látnak. Összesen a bevételeknél bőven 100 milliárd forint felett van, de lehet, hogy a 200 milliárd forintot is eléri a kockázat.

Veszélyben az önkormányzatok

A központi költségvetési kiadások jóval kisebb aránya, 7 százaléka nem megalapozott. A gyógyszerkasszánál azonban óriási kockázatokat lát az ÁSZ, ahogyan az önkormányzati rendszerben is nagy veszélyekre figyelmeztettek a számvevők. A gyógyszertámogatások tervezett 80 milliárdos csökkentésénél megalapozó intézkedések kidolgozatlansága, a gyógyszerfelírási és fogyasztói magatartás kiszámíthatatlansága jelenti a bizonytalanságot.

Az önkormányzati alrendszerben feladatmegosztást (az állam átvesz egészségügyi és oktatási intézményeket, járások alakulnak) alátámasztó háttérszámítások hiányosak, nem átlátható, hogy a feladatellátás és a finanszírozás összhangja biztosított-e - olvasható az ÁSZ jelentésében.

Domokos elmondta, hogy már az idén is feszítettnek érezték az önkormányzatok gazdálkodását, a jövő évi költségvetési terv - amely 400 milliárddal vágja vissza az önkormányzatok támogatását, és még bevételeket is veszítenek - még tovább feszíti ezt. "Több helyen egészen kiélezett helyzet állhat elő, a költségvetésben az önkormányzatoknak jutó forrás nagysága veszélyezteti az önkormányzati rendszer működőképességét" - emelte ki az ÁSZ elnöke.

Vagyis a kiadásoknál is vannak hiánynövelő kockázatok, amelyek nagysága tízmilliárd forintokban mérhető.

Mindezek ellenére azonban az ÁSZ szerint a jövő évi költségvetésihiány-cél teljesíthető. Hogy ez miért lehetséges, ha sok ezer milliárd forintnyi bevétel és kiadás egy részét nem tartja megalapozottnak az intézmény, azt válaszolták az [origo] kérdésére, hogy a jövő évi költségvetésbe beépített a kormány 200 milliárd forintos tartalékot, ez pedig képes kiegyensúlyozni a veszélyeket.