Nyerő hónapban a forint

Vágólapra másolva!
A forint az euróval szemben zsinórban a harmadik hetet zár erősödéssel, és ha várható is némi  visszafordulás, biztató, hogy a jövő hét is stabil szintekről indulhat.
Vágólapra másolva!

A hazai deviza a dollárral szemben június eleje óta a legjobb teljesítményt nyújtotta: 6,5 százalékkal erősödött. A második helyezett új-zélandi dollár 4,2 százalékkal, a harmadik ausztrál dollár 3,5 százalékkal javított a zöldhasúval szemben.

Az euróval szembeni teljesítmény is impozáns: míg június első napján az euró árfolyama 306,5 forint felett is megfordult, a héten megközelítette a 284 forintot is, igaz, innen péntek délutánra újra 287 forint közelébe drágult az euró.

A 285 forintos támasz rendkívül erős, nem valószínű, hogy az euró a jelenleginél sokkal olcsóbb lesz, aki tehát eurót akar vásárolni, a jelenlegi szinteken célszerű megtennie - javasolja Soós Róbert, az XTB Magyarország elemzője. A szakember szerint a jelenlegihez hasonló hosszú erősödést - amilyenre utoljára januárban volt példa -, általában gyengülés követi. Ezt a nemzetközi hangulat romlása mellett kiválthatja az is, ha az EKB kissé késlekedik a jegybanktörvény-javaslat értékelésével.

Amennyiben a hangulat a forint szempontjából kedvezőtlenül alakul, első körben 291,5-ig emelkedhet az euró árfolyama - véli Soós Róbert -, a következő ellenállás 297,5 euró magasságában van.

Pénteken délután 5 órakor az eurót 287,49 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon. A dollárra ez idő tájt 229,31 forinton, a svájci frankra 239,39 forinton születtek kötések.