Több mint 50 milliárd euró kell a spanyol bankoknak

Vágólapra másolva!
A spanyol bankrendszer két független cég által elvégzett átvilágítása azt mutatta, hogy az ország pénzintézeteinek stabilizálásához legalább 51 milliárd euró szükséges - írja a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.
Vágólapra másolva!

Az Oliver Wyman tanácsadócég 51 és 62 milliárd euró közé tette a szükséges forrás nagyságát, a Roland Berger pedig 51,8 milliárd euróra becsülte. Ezt sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön a spanyol jegybank alelnöke, Fernando Restoy.

A vizsgálatot azt feltételezve végezték el, hogy a spanyol gazdaság az idén 4,1, jövőre 2,1, 2014-ben pedig 0,3 százalékkal zsugorodik. Készült forgatókönyv arra az esetre is, ha a spanyol ingatlanpiac újabb nagy áresést szenvedne el.

Az eurózóna vezetői korábban már megegyeztek abban, hogy 100 milliárd eurónyi rendkívüli segítséget nyújtanak az ingatlanpiac összeomlása miatt felduzzadt rossz hitelállománnyal küszködő spanyol bankszektornak. A mostani jelentés megerősíti, hogy ez a forrás elegendő lehet ahhoz, hogy a bankok biztonságosan működhessenek.

Spanyolország napokon belül benyújtja hivatalos kérelmét az Európai Uniónak a bankszektor konszolidálását segítő nemzetközi támogatás iránt - közölte Luxembourgban Luis De Guindos Jurado gazdasági miniszter.